Боянската църква посреща обновена посетителите за Коледа

17:00, 19 дек 18 / Култура 25 1938 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово Боянската църква, известна като един от най-съвършените и изцяло запазени паметници на източноевропейското средновековно изкуство, ще посрещне обновена своите посетители. Първият етап от заплануваните подобрения завърши с подмяна на осветлението в трите части на църквата и сега уникалните стенописи от 1259 г. грейнаха в нова светлина.

В средновековната част на храм-паметника, който догодина ще отбележи четири десетилетия от включването си в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, бяха изградени специални прозрачни ограничителни стени, които ще предпазват изящните фрески.
Красивият парк в двора на Боянската църква беше прочистен от строителни и други отпадъци, останали от предишни реставрационни и консервационни дейности, и бяха разкрити нови археологически материали, свързани с историята на мястото.

„Новите открития, както и находките от спасителните археологически проучвания, направени през лятото от специалисти на НИМ, дават основание да бъде продължено изследването на терена около Боянската църква”, каза д-р Калин Кирилов, завеждащ филиал „Боянска църква” на НИМ.

Изследването на най-посещавания архитектурен паметник в България ще продължи и през следващия археологически сезон.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама