Поставиха по-малки колчета по трамвайното трасе на ул. „Граф Игнатиев”

12:55, 14 дек 18 25 1304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Показаха новите разделители на трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев" в София. Идеята е те да разделят тротоара от релсите по централната улица.

На площад "Гарибалди" главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че първоначално в проекта не са включени разделители, но заради безопасността на хората, са решили да ги сложат.

Първите кубчета, които бяха поставени, обаче, се оказаха неподходящи, защото хората ги използваха за маси и столове, а следващите, които бяха поставени, бяха оприличени на перки на акула и бяха определена като крайно необезопасени.

Новите призми са два пъти по-малки от старите и са 500 на брой. Следващите седмици ще бъдат монтирани по ул. "Граф Игнатиев" и ще бъдат залепени за настилката. Ако всички призми не бъдат монтирани до пускането на трамвая, на настилката ще бъдат поставени временни ограничители. Това се очаква да стане около Коледа.

"Разликата е значителна. Тези призми са намалени като габарит - от 40 на 18 см. Избран е на поставяне, така че на първо място да се осигури критерия безопасност. Винаги на първо място е била безопасността. Затова поставянето на призмите ще бъде успоредно на движението на трамвая и на пешеходците. Така че да не дава възможност хора, които просто не внимават да бъдат препънати в тези малки ограничители", обясни арх. Здравко Здравков пред БНТ.

"Много широк състав от експерти, от участници в процеса, стигнахме до една вариация, която е щадяща, така да се каже, визуално, но запазва изключително своите функции. Така че в момента, тези, които предстои да бъдат монтирани, мисля, че трудно ще бъдат асоциирани с нещо негативно", допълни арх. Иво Пантелеев, проектант на ул. "Граф Игнатиев".

Главният архитект на София Здравко Здравков каза още, че след пускането на улицата през март 2019 г., тя ще заживее един нов живот и се надява столичани да оценят направеното и новите придобивки.

От Центъра на градска мобилност заради пускането на трамвая подеха нова кампания "Огледай се! Трамваят се върна!". Флаери ще бъдат раздадени и на децата от близките училища.

До Коледа трябва да бъде пуснато и движението на трамваите по ремонтираната улица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама