Рекорден брой оръжия и боеприпаси са открити в столицата и Казанлъшко (Обновена)

10:12, 05 дек 18 25 4485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Автомати „Калашников”, пистолети и огромно количество боеприпаси и барут са били открити при спецакция на ГДБОП в столицата. Арсеналът е бил намерен в гараж близо до парк „Гео Милев”. Ползвателят му е арестуван.

Междувременно в казанлъшките села Хаджи Димово и в Габарево петима бяха задържани заради друга голяма незаконна оръжейна пратка и изработка на фалшиви документи.

Според антимафиотите единственото възможно предназначение на оръжията е тероризъм.

В гаража в София са открити 65 автомата „Калашников”, 37 „Скорпион”, 43 пистолета, 2 сандъка със запалки за гранати, 487 цеви, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ и 50 000 патрона. Намерени са и 8 кг черен барут. „При евентуално възпламеняване, според специалистите, на мястото на блока е щяло да остане само дупка”, отбеляза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че част от автоматите са били обезопасени, но са вървели в комплект с всички необходими части, за да се преправят отново на бойни. По думите му схемата – купуване на годно оръжие и фиктивно обезопасяване, се е използвала за зареждане на черния пазар.

Стар познайник на полицията е притежателят на незаконния оръжеен склад в подземен гараж в столицата. Ивайло Попов е осъден на първа инстанция на 3 г. затвор, след като пред 2016 г. е спряна контрабандна пратка с 50 картечни пистолета „Узи”. „Лицето е с прехвърлени фирми на негови роднини и няма нищо общо с търговията с оръжие”, отбеляза началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Друга мащабна акция по противодействие на незаконната търговия с оръжие е била проведена вчера в Казанлъшко. Там са намерени 17 автомата „Калашников” и 15 пистолета, като всички оръжия са били със заглушители.

Сред задържаните петима има иранци и българи, като един от арестуваните е бил „свързващо звено” с друга група, която държала печатница за фалшиви документи. Там пък са били открити неистински израелски, унгарски и италиански лични документи, канадски визи, документи на арабски език и на фарси и т.н.

Според антимафиотите към момента е категорично доказано, че оръжието е изнесено от завод „Арсенал”. „И в момента на нас не са ни ясни много неща, като например как тези оръжия излизат от завод „Арсенал”, но управителите на тази фирма би трябвало да вземат необходимите мерки, защото това криминално излизане на оръжие от това предприятие вероятно ще продължи”, посочи Спиридонов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама