Трима от пострадалите при дерайлирането на влака в Кресненското дефиле остават в болница

07:45, 20 ное 18 25 1415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само трима души, пострадали при дерайлирането на влака в Кресненското дефиле, продължават да са в болницата в Благоевград. Това стана ясно по време на пресконференция, дадена рано тази сутрин от кризисния щаб - областния управител на Благоевград, шефа на НКЖИ и главния ревизор по безопасността в НКЖИ. Движението на влакове в района продължава да е спряно. Работата по разчистването на трасето продължава. 

Осем души пострадаха снощи, след като скала се стовари върху релсите и предизвика катастрофа с пътническия влак, пътуващ по трасето Петрич - София. Сред пострадалите бяха шестима пътници и двама души от персонала на влака. Над 40 души са пътували във влака, когато той се удря в огромна скала паднала на релсите малко преди гара Черниче. Повечето от хората се разминават само с уплаха.

"Само трима души в момента са останали в болницата в Благоевград, другите са освободени. Тримата, които остават за лечение - това са помощник-машиниста, който има комоцио, началник-влака има разкъсна рана и един от пътниците, който е с контузна рана на главата. Като цяло хората са добре и нямат тежки  наранявания", съобщи Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград, предаде БНТ.

"До 2:00 часа снощи екипите на НКЖИ работиха на място по отстраняване на подвижния състав от линията, разкачен е контактният проводник, направена е мобилизация на тежка пътна механизация, която пътува от цялата страна - двупътна. Участъкът е трудно достъпен. Ще направим проверка на целия скален откос, който е над линията - дали има опасност от свличания и срутвания, след което ще се допуснат хората да разчистват и да се вдигне локомотивът. Огромната скала ще бъде раздробена на късове и ще бъде изведена от участъка", каза инж. Красимир Папукчийски, ген. директор на НКЖИ.

"Щетите по жп линията ще се видят след като се разчисти трасето, но на пръв поглед няма кой знае колко големи щети. По локомотива има по-големи щети, единият от вагони само е пострадал. Трасето не е опасно, но там, където имаме съмнения и са регистрирани опасни места, постоянно минават експлоатационните ни работници - ежедневно, които оглеждат състоянието на железния път и скалите, но срещу природата не може да се борим", отбеляза и Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността - НКЖИ.

Очаква се движението на влаковете между Петрич и Благоевград да бъде възстановено до 48 часа.

Националният пътнически превозвач е осигурил автобуси за превоз на пътниците между Благоевград, Петрич и Кулата. Автобусите се движат по разписанието на отменените влакове и обслужват всички гари и спирки по маршрута им на движение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама