Столичният зоопарк с редица инициативи за Деня на носорога

11:25, 21 сеп 18 / Любопитно 25 1483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Утре светът отбелязва Международния ден на носорога. Инициативите се провеждат с цел изграждане на природозащитно самосъзнание сред хората по отношение на опазването на петте вида носорози, застрашени от изчезване. За шеста поредна година Софийският зоопарк се включва към поредицата от събития. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с 35-годишния Чико, който е единственият носорог в страната.

От 70-те години насам популацията на носорозите в световен мащаб е спаднала с 90%. Причината е, че животните са преследвани от бракониери заради своя рог. През последното десетилетие бракониерството на носорози е достигнало катастрофални размери.

В света има пет вида носорози - белият и черният се срещат в Африка, а суматранският, индийският и яванският в Азия. Белият носорог е най-многоброен - има около 20 000 животни в природата, докато яванският е критично застрашен. Счита се, че в световен план са останали едва около 60 животни. Средната продължителност на живота им е 40-45 години. Обикновено животните, отглеждани в зоопаркови условия, живеят по-дълго отколкото тези в дивата природа, защото получават ветеринарно медицински грижи и храна.

Преди 33 години София се превръща в дом за белия носорог Чико, който е роден в Лондонския зоопарк. Той е едно от най-емблематичните и харизматични животни от софийската зооколекция. Спазва изключително здравословна диета. Чико е най-големият и възрастен носорог на целия Балкански полуостров.

В утрешния ден Столичният зоопарк, който тази година чества 130 години от своето създаване, е подготвил за посетителите специална програма. Между 11 и 15 ч. следобед пред заграждението на Чико ще бъдат организирани информационни щандове, където гражданите ще могат да разберат интересни факти за носорозите по света. Зарева допълни, че ще има арт работилници за най-малките, където децата ще могат да си изработят от глина собствена фигурка на носорог, да направят картички и други произведения на изкуството. По-късно ще бъде проведена и викторина с награди, специално осигурени от осиновителката на Чико.

Програмата може да видите на сайта на зоологическата градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама