Румен Радев дава старт на Роженския събор

06:30, 19 юли 19 / Култура 25 2040 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 200 гайдари дават днес старт на „Събора на народното творчество и животновъдство - Рожен 2019”. На сцената ще излязат гласовитата малка певица от Чепеларе Мария Бечева с гайдар Илия Учиков и Валя Балканска с гайдаря Петър Янев.

Официалното откриване ще направи президентът Румен Радев. В събота на събора ще дойде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

На сцените на Рожен ще се изявят над 3500 изпълнители, от които най-малкият е на 4 г., а най-възрастният - на 84 г. От Община Смолян обясниха, че има около 130 заявки от читалища в страната, както и от други организации, които ще представят индивидуални изпълнения, танцови и певчески групи. Очаква се посетителите да са 250 000 души.

За първи път е изградено етноселище с македонска, северняшка, шопска и родопска махала.

Тази година трибагреникът, ушит специално за събора на Рожен, бие всички рекорди. Досега флаговете, които се шиеха за събора бяха дълги 300 метра, а тази година – 320 метра, с широчина 21 метра.

Входът за събора и паркинга са безплатни и с капацитет между 17 и 20 000 автомобила. Организаторите обаче призовават да се ползват буферните паркинги в Чепеларе, Пампорово и Смолян, от които ще има обществен транспорт до Роженските ливади срещу цена на билета от 3 лв. Автобусите ще пътуват на 30 минути.

За времето на посещението на държавния глава се ограничава, заради мерките за сигурност, пускането на дронове над ливадите.

На поляните ще има две зони с общо 170 тоалетни, както и 10 мобилни бани и 80 мобилни мивки. Палатковият лагер е предвиден за около 500 палатки.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама