Съдът връща отнетото бебе на майката от Смолянско

13:30, 15 фев 19 25 1546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районният съд в Смолян се произнесе с решение, отхвърлящо искането за настаняване на бебето от с.Арда в приемно семейство. Делото е по молба от Дирекция "Социално подпомагане"- Смолян за постановяване на мярка за закрила по отношение на детето А.С.А. Съдебното решение, което може да бъде обжалвано, подлежи на незабавно изпълнение.

Бебето беше поверено на приемни родители веднага след изписването му от неонатологичното отделение на МБАЛ- Смолян. От отдел "Закрила на детето" мотивираха през януари тази стъпка с резултатите от проверка на условията в дома на майката в с.Арда. Проверката е предизвикана след сигнал от медици от неонатологичното отделение, а инспекцията от страна на социалните работници е потвърдила предположенията, че бебето би било в риск в семейната си среда. Делото по молбата за настаняване на пеленачето в приемно семейство е гледано при закрити врата. От "Социално подпомагане" заявиха, че ще решат дали да обжалват решението, след като получат мотивите по делото.

В края на миналата година социалните от Смолянско отнеха едно новородено момченце от самотната му майка.

Обяснили й, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница, защото нямало кола.

Това твърди 26-годишната Симона Алексова, която от средата на декември м.г. не е спряла да плаче от мъка по бебето си.

"Защото е бяло, здраво и красиво бебе, а и е момченце, затова го взеха. Виждат, че е самотна майка и няма отникъде защита", говорят хората в малкото родопско село Речани.

Симона била заплашена, че ще бъде освидетелствана за психично болна.

"Много съм си адекватна даже. Нямам никакви психически заболявания", казва Симона и предполага, че това може да е, защото избухнала в плач, когато видяла, че малкият Александър липсва от кувьоза в родилното.

Мотивът на социалните за отнемането на детето е постъпил устен сигнал от неонатолозите от МБАЛ "Братан Шукеров" за дете в риск.

Повод за подаване на сигнала е бил, че медицинският персонал установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси.

Другият довод на социалните е, че в дома на Симона и бабата Ана Хаджийска липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама