Българинът, дарил един млн. на болницата в Мадан: Америка ме научи да посрещам хората като равни

11:40, 13 фев 19 / Общество 25 349 Topnovini
1

Мултимилионерът Шефкет Чападжиев даде специално интервю за bTV, след като дари 1 милион долара за нова апаратура на болницата в Мадан. 

Чападжиев, който е родом от миньорския град, дарил голямата сума, след като лично се сблъскал със  здравеопазването на местно ниво: „Страдах от уши като бяхме в България, влязохме в един кабинет и там всичко беше толкова старо, все едно, че нищо не беше правено. Преди 55 години бях там и апаратурата беше страшно стара”.

Медиците и кметът на родопския град уверяват Чападжиев, че няма да злоупотребят с парите му: „Аз искам от него едно нещо – парите да бъдат похарчени 100% за болницата. То и тук не е цветущо, но все пак тук, ако влезеш в един докторски кабинет, такава е апаратурата – все едно че отиваш за Космоса, докато там е много бедничко”.

Шефкет Чападжиев каза, че с голямо удоволствие дарява в България, макар че от малък мечтае да замине за  Америка. Вдъхновяват го Алеко Константинов и неговият пътепис „До Чикаго и назад”.

„Аз бях много малък, в 6-и клас, и вече знаех, че искам да вървя по неговия път, да отида в Америка. Беше страшно опасно, направо стрелят по границата, но по някаква причина мен не ме беше страх. Само се молех да ме уцелят в главата и всичко да приключи”, спомня си той.

Зад океана Чападжиев проявява последователност и търпение, за да спечели състоянието си. С негови пари в Чикаго е издигнат паметник на Алеко Константинов. Казва, че Америка го е научила да посреща хората като равни – без значение от етноса и религията им.

Вече 9 години българинът има една мечта – да полети в Космоса с ракетата на Ричард Брансън: „Три дни преди да излетим те преглеждат, но се очаква да бъде много нормален полет. Той каза, че първите, които ще полетят са майка му и баща му”.

По последни данни от екипа на Брансън са обещали, че полет ще има след три месеца. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани