Съкращават честотата на автобусите в Смолян, за да не вдигат цената на билетите

14:10, 23 ное 18 25 1366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Променят графика на градския транспорт в Смолян, за да не се вдигне цената на билета. Това става ясно от провелата се среща на кмета на общината Николай Мелемов, с представители на фирмите, изпълняващи маршрутните разписания от градската транспортна схема на Смолян, предаде "Дарик".

Градските автобуси ще тръгват от началните си спирки на всеки 9 минути, а не както до сега на 7 минути. Новият график ще намали курсовете за ден на превозвачите и съответно разходите им. Това предложение е било направено от Мелемов и е било прието от превозвачите, като една от мерките, с която да не се позволи на този етап скок на цената на билета от 1 на 1,30 лева.

Поводът за срещата е било постъпилото уведомление, подписано от „Рожен експрес” АД, „Мега транс” Консорциум и „Орфей експрес” ООД, в което те настояват за промяна цените на билетите и картите за пътуване по маршрутните линии на градския транспорт. В него те уведомили Община Смолян, че с оглед увеличените цени на горивата, застраховките "Гражданска отговорност", задължителната застраховка трудова злополука, задължителната смяна на всички касови апарати от 2019 г., повишение цените на гуми, масла и резервни части, намаление на пътникопотока с над 50 на сто в сравнение с последните 15 години и други причини, считат за необходимо да има корекция на цената на билета, както и съответното увеличение на картите за пътуване, считано от 1 януари 2019 г.

Били набелязани и още мерки, с които да се облекчат превозвачите, като градоначалникът на Смолян ги уверил, че те ще получат и необходимата помощ от тяхна страна, ако не се позволи вдигане на цената на билетите. „Не трябва да се повишава цената на билета, защото има социален момент – хората ще се натоварят с още допълнителни разходи, а повечето от тях не могат да си го позволят“, коментирал Мелемов на срещата с превозвачите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама