Мобилна апаратура преглежда за рак на гърдата

13:40, 08 ное 18 / Общество Сподели в: 25 549 Topnovini Автор: Topnovini
1

С прегледи при рентгенолог продължава кампанията за профилактика на рака на гърдата, организирана от Център „Онкоболни и приятели“ в Пазарджик, съобщава ръководителката на центъра Мария Чергарова. От днес започват прегледи при д-р Теодора Благова, рентгенолог.

За втора година неправителствената организация ползва в кампанията нов собствен ехограф, който беше купен с пари, събрани от дарителска акция.

За прегледите потребителите заплащат минимална такса от 10,00 лева. Тъй като има доста желаещи, е необходимо предварително запазване на час на тел. 0888 380 308.

От следващата седмица екип на центъра ще посещава селища в Пазарджишка област, откъдето е получена покана. Така и хората от отдалечени населени места ще имат възможност да се прегледат на мобилната апаратура, предаде ''Дарик''.

Регионалната здравна инспекция в Смолян също организира за пореден път профилактични прегледи на млечната жлеза. Ехографското изследване ще се извърши в сградата на здравната инспекция от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова от ДКЦ при УМБАЛ „Александровска” – София в дните 8-9 ноември. Цената на изследването е 10 лв.

Инициативата е по повод Международния месец за борба с рака на гърдата. По данни на РЗИ новооткритите пациенти със злокачествени образувания са 1 063 за 2017 година, а общо регистрираните онкоболни – 10 259. 87 от тях са деца до 17 години, сред които три момичета с новооткрити заболявания.

Целта на кампанията е да подсети хората за ролята на профилактиката, тъй като ранната диагностика увеличава значително шанса за успешно лечение.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани