Патриарх Неофит ще посети Широка лъка за годишнината на Екзарх Стефан

08:15, 23 сеп 18 25 1333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети родопското село Широка лъка, където тържествено ще бъде отбелязана 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан. Патриархът ще бъде придружен от Светия Синод на БПЦ -БП.

Честването в храма „Успение Богородично“ се организира от Пловдивската митрополия. Негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойната света литургия в черквата, а негово светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на екзарх Стефан в центъра на Широка Лъка.

Екзарх Стефан е автор на множество слова и богословски трудове издадени в двадесет и шест книги и над хиляда сборни издания, издадени на чужди езици, между които „На път за Дамаск“, „Българската църква“, „Същината на пастирското служение“, „Религия и наука“. В свое послание екзарх Стефан първи споделя че църквата в Широка Лъка му е помогнала да завърши семинария и да отдаде живота си на вярата, тъй като бил кръгъл сирак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама