Откриват "синя стая" за деца, жертви и извършители на престъпления в Смолян и Хасково

12:00, 28 авг 18 25 1214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Синя стая" за изслушване на деца, жертви или извършители на престъпления, ще бъде открита в Хасково, информират от Окръжния съд. Това е петото подобно помещение в страната за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни, изградено от Министерство на правосъдието по проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Община Хасково предостави безвъзмездно помещенията на ул. „Цар Освободител“ № 2, посочват още от Окръжния съд.

В страната се изгражда система от подобни стаи, за да може децата да бъдат щадящо изслушвани, когато се налага, при наказателни процеси, граждански или семейни дела или административни производства. Стаята е извън Съдебната палата, полицията, прокуратурата и следствието, защото детето не трябва да бъде стресирано и да разбира, че е въвлечено по някакъв начин в съдебна процедура.

В помещения са осигурени възможности за аудио- и видеозаписи, дискретно присъствие на ангажирани в досъдебното и съдебно производства лица, припомнят от Окръжен съд-Хасково.

"Синя стая" ще бъде открита и в Смолян днес (28 август) от 15 часа.

Тя е изградена по проект на Българо-швейцарска програма за сътрудничество, с нейно финансиране, а самото изграждане е станало благодарение на усилията на Министерството на правосъдието, община Смолян и двете съдилища в Смолян.

Самата "Синя стая" представлява съвкупност от три стаи, които служат за изпълнени на целите на програмата, уточни председателят на районния съд Петър Маргаритов. Тези три стаи са предоставени безвъзмездно от община Смолян. Една от тези стаи служи за нуждите на самата програма, другите две от тях имат обслужващо предназначение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама