25-ят Национален фестивал на детската книга започва на 10 май в Сливен

10:20, 07 май 23 / Регионални новини 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двадесет и петото издание на Националния фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др., ще се проведе от 10 до 12 май 2023г. 

Единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година, ще премине под патронажа на Министерството на културата.

Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Голямата заслуга на Националния фестивал на детската книга е, че той пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и към техните създатели в един труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век и го поддържа и развива вече четвърт век, като представя чрез многобройни инициативи най-добрите постижения в приказния и реалния свят на детската литература и към днешна дата може да се радва на своеобразна „книжна пролет“ в страната.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, отдавна надхвърлило националните ни граници, с ясна визия за развитие, с все по-голяма институционална подкрепа.

Вече 25 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване /в категориите: за цялостен принос, автор, издателство и илюстратор /вече 20 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца в България и развитието на детската илюстрация.

Заслуга на Фестивала е, че в 25-годината си история успява да привлича все по-голям брой автори, издатели, илюстратори и други специалисти от България и други страни, свързани с книгата, разширявайки обхвата на своята дейност, за да включи и света на дигиталното публикуване, приложенията и анимацията, превръщайки се в уникално и необходимо събитие в сектора на детската и юношеската литература.

Със своето разнообразие и богатство на идеи и инициативи Националният фестивал на детската книга насърчава и развива креативността на децата и тийнейджърите, вдъхновява ги за творчество и отдавна се е превърнал в люпилня и първа сцена за изява на млади творци. Фестивалът е и уникално пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, специална територия за споделяне на идеи, опит, мнения, място за създаване на трайни контакти и пространство за трансгранично сътрудничество.

Анализирайки, от дистанцията на времето, неговите идеи, визия, цели, задачи и творческата им реализация, постигнатите резултати и перспективите за развитие на фестивала смело можем да кажем, че той е необходим и важен форум за всички участници в процеса на създаване, разпространение и популяризиране на детската книга, и разбира се, за децата и има специално място в културния живот на България.

В двадесет и петте издания на фестивала са проведени над 280 срещи с български автори, между които едни от най-ярките и знакови имена в литературата ни за деца, както и по-младите автори, които пишат историята на съвременната детска литература в България и част от тях са открития на фестивала.

В Сливен са представени за пръв път пред българска публика и намериха своите издатели в България и творци от българските общности в чужбина като Златко Енев Германия/, Анета Дучева-Ферманн /Германия/, Весела Фламбурари /Гърция/. На фестивала са гостували и автори от българските общности от Сърбия, Молдова, Украйна, Великобритания и др., които получават възможността да представят творчеството си пред българските деца.

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на „белите” полета в изследванията за съвременната детска литература в България.

Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени литературни критици, университетски преподаватели, автори, издатели, илюстратори, педагози, преводачи, библиотечни специалисти и др. от страната и чужбина, посветени на най-значимите проблеми и предизвикателства в сектора.

Тематичният фокус на провежданите ежегодни дискусии улавят в движение и анализират новите тенденции и най-важното - предвиждат алтернативни модели и форми за промяна на авторовите търсения и издателските политики. Научните форуми, провеждани в рамките на Националния фестивал на детската книга, имат не само национално, но и международно значение: темите са актуални и широки и докосват проблемите на всички детски литератури в света; с доклади участват не само български автори, но и гости от чужбина, които най-често говорят от гледна точка на детската литература в страната, от която идват и я свързват със световните течения; двуезичните сборници/на бълг. и английски език/ с доклади, които се издават на всеки фестивал, се разпространяват в България и чужбина.

За 25 години общият брой на поместените в сборниците доклади и научни съобщения е над 360, като те отразяват научните търсения и анализи на повече от 60 автори от други страни и на над 80 български изследователи, университетски преподаватели, автори, издатели, библиотечни специалисти, педагози и др. В тези издания е събран един значителен корпус от текстове, които изпреварващо разширяват изследователските територии в областта на детската литература.

През годините броят на гостите на фестивала от чужбина непрекъснато се увеличава. Интересно е да се посочи, че първият гост от чужбина е Ани Бедер от Конгресния център за книга в гр. Монреал /Канада/, която взема участие в научния форум в рамките на програмата на III Национален фестивал на детската книга, 9-10 май 2001г. В следващите издания на фестивала в него са се включвали участници в научните форуми, партньори и гости от над 20 държави:

Сърбия, Унгария, Италия, Германия, Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния, Русия, Турция, Албания, Чехия, Франция, Испания, Молдова, Украйна, Македония, Йордания, Китай и от др. страни като тези контакти непрекъснато се разширяват.

По традиция, 25-то издание на Националния фестивал на детската книга ще бъде открит с концерт на 10 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите Марин Трошанов, Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Иванка Могилска, Петя Кокудева, Цвета Брестничка, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Весела Фламбурари, Валери Манолов, Иво Сиромахов, Милен Хальов и на книгата „Все тази Киткат“ на унгарския писател Карой Мехеш /проект на ИК „Хермес“ и НФДК-Сливен/; представяне на сборника „Искааам. Истории на пораснали деца“ с разкази на носителите на Националната награда „Константин Константинов“ в категории „за цялостен принос“ и „автор“ за периода 2005-2022г.; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Представяне на издателства; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2023г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в IV Meждународeн студентски конкурс за илюстрация на тема: „Из приказния свят на Константин Константинов”, посветен на 20 години от учредяване на наградата на името на писателя; майсторски класове по творческо писане и илюстрация; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало” и XII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; изложба илюстрации на Невена Ангелова; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др. Важен момент в програмата на 25-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема:

„Феноменът Национален фестивал на детската книга - уникално креативно пространство за деца и творци.“ Ще бъдат представени 20 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Германия и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е в докладите на участниците да се даде една своеобразна оценка, от дистанцията на времето, на феномена Национален фестивал на детската книга, на неговите визия, цели, задачи и творческата им реализация, на неговите постижения.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен и техните партньори ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама