Кметът на Сливен: Доброто финансово управление има конкретни материални измерители

11:04, 16 юни 22 25 1320 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Приключи благоустрояването на междублокови пространства около блокове № 37, 33, 32, 31 и 20 в кв. „Българка“ в Сливен. Дейностите бяха реализирани по Проект „Подобряване на градската среда на Сливен – етап 2“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. По него бяха благоустроени още междублокови пространства в кварталите „Сини камъни“ и „Дружба“, съобщиха от Община Сливен.

На състоялата се днес заключителна пресконференция, на която беше отчетено извършеното по проекта, кметът Стефан Радев изрази удовлетвореност от крайния резултат и в трите квартала. От една страна той ги определи като пилотни и много важни като модел за развитие на благоустрояването в големите квартали на града. Той увери още, че този модел ще бъде прилаган и в други бъдещи проекти.

Това благоустрояване е трябвало да се извърши още преди 50 години, когато са се строили жилищните сгради в тези райони. На практика, на голяма част от тях не е правено нищо. За Община Сливен приоритет ще бъдат вътрешните квартали на Сливен, в която живеят голяма част от нашите съграждани и предвиждаме инвестиции в тяхното благоустрояване“, посочи кметът Радев.

Важно е, че тези инициативи станаха възможни и заради спестените от Общината средства от други проекти. Благодаря и на управляващия орган по програмата тогава, който разреши да вложим спестените средства в проекта за кварталите. Това показва, че доброто финансово управление има конкретни материални измерители и си струва да бъдат полагани системни усилия в тази посока, превръщайки ги в реални блага за гражданите“, добави още сливенският градоначалник. Той обърна внимание и на поддръжката и опазването на изградената инфраструктура.

Това зависи от всички нас и използвам случая да призова живущите за отговорно отношение и да пазят това, което имаме“, заяви още кметът. Той благодари на всички експерти, работели по проекта, и на фирмите-изпълнители за коректното и отговорно отношение. Днес сливенският градоначалник посети обекта в кв. „Българка“ заедно със свои заместници, представители на строителната фирма и експерти от Община Сливен.

За разлика от кварталите „Дружба“ и „Сини камъни“, в „Българка“ вече има две нови улици, около които бяха изградени паркоместа за сметка на незаконните гаражи. Другата разлика е, че поради липсата на облагородяване проектът не е бил концентриран на едно място, а разпръснат, за да се обхванат максимален брой тротоари и улици, които са имали нужда от ремонт. Бяха изградени три детски площадки - две за деца от 3 до 12 години и една – от 0 до 3 г., едно комбинирано мултифункционално спортно игрище, игрище с уреди за катерене, скамейки, беседки, кошчета за боклук. Извършено е допълнително парково осветление и залесяване с иглолистна растителност, монтирана е люлка за деца с увреждания. Стойността на изпълнение на дейностите в кв. „Българка“ възлиза на над 700 хил. лв.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама