Деца от сливенския ромски квартал ще свирят в Парижката филхармония

10:40, 16 фев 22 25 1805 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Четирима млади музиканти от ромския квартал „Надежда“ в Сливен ще свирят в зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония. Събитието е на 26 февруари. Това съобщават Българския културен институт в Париж, партньори на проекта, заедно с фондация „Моменти“, пише БТА – Сливен.

Талантите са поканени да се включат в класически концерт на 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта DEMOS на една от най-големите филхармонии в света, който дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование.

Организира се под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон, в рамките на френското председателство на Съвета на Европейския съюз и обединява млади музиканти от европейски организации, които развиват подобна дейност.

Ще бъдат изпълнени части от произведения на Григ, Равел, Мусоргски, „Ода на радостта“ на Бетховен, които музикантите от България вече упражняват от началото на годината. Съвместните репетиции на всички участници от различните държави с екипите на Парижката филхармонията ще започнат седмица по-рано, когато децата ще пристигнат в Париж.

Концертът ще бъде под диригентството на Ребека Тонг, отличена с първа награда на състезанието La Maestra (2020) и Корина Неймайер - творчески и музикален директор на филхармонията в Люксембург от септември 2020 г.

Мисията „Музиката вместо улицата“

Четиримата български участници - Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, са част от филантропския проект „Музиката вместо улицата“ на цигуларя Георги Калайджиев. В него вече 12 години деца от циганската махала в Сливен изучават различни инструменти и свирят класическа музика. Там е роден и самият Калайджиев, инициатор и двигател на инициативата, когото цигулката превежда през музикалното училище в Бургас, музикалната академия в София и 20-годишна кариера в „Софийски солисти“, концерти по цял свят, до окончателното му установяване в Германия.

Там той днес поделя времето си между неговия малък камерен оркестър и „Музиката вместо улицата“ заедно с дългогодишната си партньорка в живота Мария Хаушилд. Преподавател в школата и един от стълбовете на инициативата е и Радка Кусева, която работи с Георги Калайджиев от самото създаване на проекта.

Талантите

Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на пиано. И четиримата живеят в ромската махала и от години „Музиката вместо улицата“ за тях е избор и възможност за различно лично и професионално развитие от това на повечето деца, които израстват в квартала.

Сашо Георгиев, 14-годишен, е приет в музикалното училище в Стара Загора. Свири на цигулка, пее красиво и се интересува от турски фолклор. Семейството му е от турски произход, живее скромно, баща му е безработен, майка му изкарва малко пари като подстригва.

Цоньо Чолаков (14 г.) се връща много малък в България от Испания, където е роден, докато родителите му работят там. От пет години е част от децата, които работят с Радка Кусева. И двамата му родители са безработни, а той мечтае да успее да влезе да учи в музикално училище през 2023 г.

Николина Николаева (16 г.) е едно по първите деца, които посещават „Музиката вместо улицата“. На 6 започва да свири на пиано, а през 2016 г. - и на контрабас. Тя е циганка и живее с баба си, а родителите ѝ работят в Англия. През 2020 г. е приета да учи контрабас в музикалното училище, в Бургас. Въпреки това, решава да продължи в езиковата гимназия в Сливен и е една от най-добрите ученички там.

Вели Дормушев, който сега е на 17, открива цигулката на 5, благодарение на проекта. Свири още на пиано, китара и е талантлив певец и танцьор. Приет е в бургаското музикално училище. Мечтата му е да учи музика в академията, в София. Той е турчин и живее в „Надежда“, заедно с родителите си и по-големия си брат - Дурмуш, който също учи в Бургас - ударни инструменти. Освен музикант, Вели е и ментор на по-малките участници в "Музиката вместо улицата".

ДЕМОС

Dispositif d`education musicale et orchestrale a vocation sociale (DEMOS) е френски социален проект, който дава възможност за музикално и оркестрово образование. Създава отношение към класическата музика на деца, които живеят на места с ограничен достъп до културна инфраструктура, и им дава възможност да учат и практикуват музикален инструмент като част от оркестър. Проектът е на Парижката филхармония и започва през 2010 г.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама