Община Сливен осигури за яслите и градините мобилен апарат за ранна очна диагностика

14:10, 14 яну 22 25 1101 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След предварително проучване каква е нагласата на родителите, Община Сливен закупи мобилен апарат за диагностика на ранни зрителни увреждания при деца от 2 до 7 години. Пред медицински сестри и директори на детски заведения беше направена демонстрация и организирано обучение за работа с апарата.

Профилактиката на детското очно здраве има за цел ранно откриване, навременно лечение и предотвратяване на неблагоприятните здравни последици, резултат от детските очни заболявания.

По думите на зам.-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова се планира апаратът да се ползва по график в детските ясли и градини още от следващата седмица, като Община Сливен ще извърши необходимата организация по диагностиката. Зам.-кметът бе категорична, че грижата и подкрепата за децата е най-важна и остава сред приоритетните дейности на Община Сливен.

Мобилният апарат открива следните проблеми при деца на възраст до 7 години:
- Хиперопия (далекогледство);
- Миопия (късогледство);
- Астигматизъм (замъглено зрение);
- Анизометропия (неравномерно отражение);
- Анисокория (различие в големината на зениците);
- Страбизъм (кривогледство).

Изследването е безконтактно и с него могат да се сканират дори деца от 6-месечна възраст, които не могат да изпълняват указания. Измерването се извършва за по-малко от 1 секунда. Скрининговите резултати не са диагноза, но те дават основание за по-нататъшно изследване и проследяване от офталмолог – специалист, а при необходимост и съответното оперативно и консервативно лечение, обясняват от общината.

С цел проучване мнението на родителите по отношение на ранната очна диагностика, Община Сливен инициира анкета през месец август миналата година, която отчете положителна нагласа сред семействата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама