Прокуратурата проверява изсичането на вековна гора край Котел

14:30, 14 сеп 20 25 2398 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Върховната административна прокуратура е сезирала министъра на земеделието Десислава Танева за изсичането на вековна гора край Котел. Прокуратурата е разпоредила незабавна проверка по случая.

В хода на проверката трябва да се изясни как и кога са маркирани дърветата, с какво са били обозначени и кога са изсечени. Ще се установи и дали сечта е била съгласувана с РИОСВ, съобщава прокуратурата.

Информацията от проверката следва да бъде обобщена в доклад, в който да бъдат отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административно-наказателни производства.

Снимка: Прокуратура на Р. България

Сечта на вековните дървета ще бъде проследена отблизо и от главния прокурор Иван Гешев, който в Туитър отправи апел към последователите си: "Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!"

От друго съобщение на държавното обвинение става ясно, че Районната прокуратура в Сливен също се е самосезирала. Извършено е било претърсване на офиси в горското стопанство в Котел, откъдето е иззета цялата документация, касаеща посочената в статията сеч. Осъществени са и огледи на мястото на сечта.

По досъдебното производство е извършен и оглед в склад на търговско дружество, където е съхранявана част от отсечената дървесина. От там също е иззета документация. Предстои по досъдебното производство да бъдат назначени съответните експертизи, наред с това ще бъдат извършените следствени действия.

Как вековна гора беше изсечена за строежа на соларен парк край Пазарджик?

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама