Няма опасност от режим на водата в Сливен

19:08, 09 дек 19 / Общество 25 1463 Topnovini

Снабдяването с питейна вода в Сливен и нарасналите разходи на ВиК-Сливен за доставката на вода бяха обсъдени на извънредна среща при областния управител Чавдар Божурски с участието на управителя на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев и ръководния му екип, кмета на община Сливен Стефан Радев и заместника му по строителството Любомир Захариев, инж. Петър Митев и Мария Божкова от Асоциацията по ВиК, предаде БНР.

Инж. Рашев увери, че въпреки сушавата година и намалелия обем на язовир „Асеновец“, режим на водата в Сливен няма да има. От дружеството са въвели алтернативно водоснабдяване чрез трите системи в терасата на река Тунджа, което гарантира нормално снабдяване до края на май, когато се очаква повишаване на язовирния обем.

Нено Димов: Гарантирането на питейно-битовите нужди на населението е приоритет

Сливен е сред малкото градове, които са обезпечени с достатъчно съоръжения и възможности за доставка на вода без прекъсване, независимо от неблагоприятната метеорологична обстановка. В същото време разходите за ток са нараснали, тъй като алтернативното водоснабдяване работи с помпени съоръжения. ВиК-Сливен изпитва системни затруднения при изплащането на сумите за консумираната ел.енергия, заяви инж. Рашев.

На срещата бяха дискутирани мерките, които са необходими за дългосрочно планиране на нормалното водоснабдяване в Сливен. Първо, ще се търси финансов ресурс, който да помогне в затруднената ситуация. И второ, ще се предприемат стъпки за компенсиране на нарасналите разходи чрез нови цени, утвърдени от КЕВР, на предоставяните от ВиК-Сливен услуги.

Подготовката за въвеждането на новите цени тепърва започва. Според първоначални данни очакваното увеличение в стойността на питейната вода ще е с около 10-15%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи