Скандално: Кандидат-кмет на БСП кани деца на предизборна среща

12:54, 20 окт 19 / ИЗБОРИ 2019 25 2282 Topnovini
1

Кандидатът за кмет на Сливен от БСП за България Кольо Милев покани деца на предизборна среща. Из целия град (включително върху таблата по Ларгото, предназначени за агитация на останалите кандидати в надпреварата) щабът на БСП е залепил няколко варианта на покани за събитието в неделния предиобед. В една от поканите дословно пише:

Ген. Кольо Милев кани малчуганите на Сливен и техните родители на предизборна среща-проект за бъдещото моделиране на града ни!

Интересно е как точно невръстните сливналии ще моделират града си и доколко имат визия за развитието на общината. На предизборния материал, макар и насочен към деца, става ясно, че купуването и продаването на гласове е престъпление. По-скандалното е, че за илюстрация на поканата са използвани червени петолъчки, в комбинация с американската комиксова легенда Мики Маус.

Използването на образа е строго регламентирано от Закона за авторското право и сродните му права и се следи изключително сериозно от Disney и лицензодателите му за България. Из социалните мрежи вече има призиви те да вземат отношение по случая.

Втората подобна визия на поканите е насочена към родителите, но на нея отново нерегламентирано присъства героят на Уолт Дисни. Наблюдатели коментират, че това е вероятно първият случай, в който популярният детски образ се използва за политическа агитация.

Същият текст е използван и за третата визия на поканата. На нея три деца си играят с червено хвърчило. Текстът на агитационния материал в този вариант има правописна грешка - нещо характерно за материалите на БСП Сливен от последните дни.

Използването на деца за политическа агитация не се случва за първи път в кампанията на Кольо Милев. Настоящият народен представител от “БСП за България” използва непълнолетни и по време на откриването на кампанията си в Драматичния театър “Стефан Киров”. Тогава местни медии излязоха с материали по темата, а социалните мрежи се взривиха от случилото се.

Практиката деца да се използват в предизборна кампания е отречена още преди години. През годините за подобни нарушения са спирани клипове на “Атака”, а преди четири години ЦИК, СЕМ и Държавната агенция за закрила на детето излязоха със становище по темата, в което се казва:

В навечерието на предизборната кампания за избор на органи на местното самоуправление, апелирамe към всички вас да съхраним децата като не ги въвличаме в политическа агитация. Нека покажем, че интересите на децата и правата им са над всичко и им дадем възможност да живеят и се развиват в спокойна и толерантна среда. Ненакърняването на правата на децата е гарантирано както в редица международни актове, така и в националното ни законодателство. В чл. 11, ал. 1 от Закона за закрила на детето е регламентирано, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие. Ал. 4 на същия член постановява, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.

Преди началото на предизборната кампания в Сливен няколко от партиите подписаха споразумение за честна и почтена предизборна кампания. От щаба на Кольо Милев документът не е подписан, а представители на БСП присъстваха на събитието демонстративно, за да заявят, че няма да подпишат документа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани