Добрин Семков: Сдружението на Кольо Милев има интерес от случая с африканска чума по прасетата в Сливен

16:49, 04 окт 19 25 3388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Добрин Семков е бивш председател на ловно-рибарската дружинка „Сливен 1“, предоставена с договор от ДГС Сливен на „Гребенец“. Дружинката ловува от около 50 години и обслужва 2 800 хектара. По думите на Семков, преди месеци се е говорило, че прасе ще бъде подхвърлено в района, в който ловците са разединени. В пресата вече се появиха материали по темата, в които бе намесено и името на кандидата за кмет на Сливен, депутат и бивш градоначалник Кольо Милев.

Семков твърди, че сливенските медии категорично отказват да му дадат думата, за да разкаже неговата гледна точка по случая. Защо и как се е появило заразено диво прасе в района на Сливен; възможно ли е това да е провокация; каква е ролята на бившия кмет Милев и под натиск ли са местните вестници и сайтове - това са само част от темите, за които поговорихме с г-н Семков.

Говорим с Вас дни след като стана ясно, че има случай на открито прасе с АЧС в района на Сливен – първи и засега единствен случай. Разбрахме,  че за това са отправяни намеци и предупреждения преди няколко месеца. Защо и по какъв повод?

Имаме спорове с членове на нашата дружинка - става дума за бивши ръководители. Преди аз да встъпя в длъжност, имаше друго ръководство със стари ловци, с председател Петър Манолов и секретар Юри Янков. Мандатът изтече и аз поех от тях. Но станаха спорове. Те продължиха да дерибействат и да не спазват правилата, наложени от Общото събрание на дружинката. Аз ги предупреждавах много пъти. Наложи се на направим събрание и ги изключихме от дружинката. Така че има една дружинка „Сливен 1“, която е с ловно-стопански район вдясно от пътя за Карандила, близо до село Сотиря. 

Споделяте, че пред ловци е казано, че може да бъде подхвърлено заразено прасе. Кой е направил това изказване и защо?

На мен ми беше предадено от новото ръководство, което пое нещата след мен. На събиране в ДГС, в присъствието на доста хора, след като спечелихме делата и съда ни върна ловностопанския район,  директорът на ДГС Димо Димов е казал пред всички: “Не тръбете още, че сте спечелили делата, не се радвайте, че са ви върнали района, защото някой ще ви подхвърли едно прасе и няма да ловувате!” Това говори много лошо, защото мисля, че ако наистина държавен ръководител има такава информация и съмнение, е трябвало да го каже не пред ловците, а пред по-горна инстанция, за да се вземат мерки. Ето че, точно преди ловния сезон, се намери такова прасе, около 4 часа следобед , на около 200 метра край Сотиря, в посока Карандила. Това прасе е било надуто, едната му част на пътя , друга – в канавка, в поза необичайна за прасе, което е болно и умряло. Разбрах, че е загробено, сигнализирани са всички органи и оттам вече, законът е такъв, че ловът трябва да се спре, да се спре дърводобивът  и да не се ловува. 

Ако приемем, че има предупреждение и е подхвърлено прасе, кой има интерес?

Има интерес сдружението, председателствано от техния председател Кольо Милев и неговото обкръжение. А то е от тези пет човека, които вече не са в нашата дружинка, законно бяха изключени и останаха без ловно-стопански район. 

Възможно ли е едно прасе наистина да бъде подхвърлено? До момента няма други регистрирани случаи в района…

Това е много наболял въпрос. Коментира се в цялата община. Има запитване и от колеги от други по-далечни места на страната. Всички се учудват, включително и специалисти, след като десетина дни се намери това прасе. Прави се обход от специалисти, от представители на ДГС, в местността никъде не е намерено умряло прасе. Доказано е, че до три дни след като е заразено с чума, тотално трябва да започнат да мрат и другите прасета. А до ден днешен не са намерили друго умряло прасе. Възможно е да умре прасе, има вреден дивеч, който почиства гората, но пак остават кокали, кожи и това би трябвало да се намери от хората, които претърсват района. Твърде е възможно и мнението на всички ловци е, че това прасе наистина съвсем тенденциозно е подхвърлено и то - точно на пътя.

Казахте, че Кольо Милев и неговите приближени имат интерес от това да спрат лова. Това не е ли твърде рисковано? Все пак той влиза в предизборна кампания и иска да стане отново кмет на Сливен, а в същото време е и депутат…

Наистина той съвместява много неща – председател на ловно дружество, депутат е, иска да е кмет. Ловът е интересно хоби. На лов се събират хора от всяко естество. Много хора, които се натискат да влязат в политиката или да се върнат в политиката, търсят такова място, където се събират доста и влиятелни хора. Това е едно лоби за тях. На такива ловни излети по време на обяд или почерпка, в ловно-стопанските райони, където има добре подредени ловни хижи, построени с много пари, се събират отговорни хора и взимат решения на много високо ниво. Не е без значение за такива хора, които драпат за властта, да бъдат между тях. Това хоби се опорочи. Ранните години беше едно, сега стана съвсем друго.

Затова се раздели ловно-рибарският съюз, който беше с 30 дружинки, добре подреден и с много добра база, която се поддържаше, имаше изложбена зала с трофеи. В момента не разполага с трофеи. Имахме много хубави подаръци трофейни пушки, които също ги няма. Разсипа се това ловно стопанство и затова се от него напуснаха и се създадоха още две сдружения – Сърнена гора и Гребенец. И продължават хора да поглеждат към другите сдружения, тъй като в ловно рибарското дружество - Сливен няма никакъв счетоводен ред. Всички пари, които влизат, са “на калпак”, разпределят се по приближени на ръководството, а хората по селата и в крайните райони нямат почти нищо. 

Това ли е част от причините местните медии да не ви обръщат внимание? Искали сте да разкажете, но те са ви отказали. 

Да, когато чух, че има такова прасе, опитах се да се свържа със сливенски медии. Едната ми отказа категорично. Казаха ми, че дори и да се срещнем, могат да вземат тази информация само за тяхна консумация, но на този етап било предизборна кампания и не можело да се публикува нищо по този въпрос. 

Какъв развой очаквате на ситуацията? Явно има разделение сред ловците в региона. Как очаквате да продължи това?

Дано тези хора, които искат да навредят на сливенската община и на ловците, да престанат с техните набези, с притискане на хора чрез представители на криминалния контингент. Мисля, че опорочихме изцяло една красиво хоби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама