Около 50 години е средната възраст на учителите в Сливенскo

09:14, 14 авг 19 / Общество 25 1172 Topnovini
1

Около 50 години е средната възраст на учителите в Сливенска област. Това заяви Милена Чолакова, началник на Регионално управление на образованието /РУО/ - Сливен.

По думите ѝ се наблюдава подмладяване на професията в областта и засилен интерес, особено към учителстването в началния курс на обучение, където кандидатите за едно работно място стигат до 30 души. Имало обаче недостиг на учители по чужди езици, математика, информационни технологии и др.

"Наблюдавала се още липса на ресурсни учители - логопеди, психолози, слухово-речеви, учители на деца с нарушено зрение и т.н. Към момента на 80 процента е изпълнен план-приемът на ученици, кандидатствали след седми клас за учебната 2019-2020 година", каза Чолакова, цитирана от БТА.

Общо 1348 ученици, завършили седми клас, са записани за новата учебна година след трето класиране в 60 паралелки. Шест училища в Сливен са изпълнили приема напълно. Над 100 ученици повече ще има през тази учебна година в сравнение с миналата. Тази година 63 екипа са обхождали адреси в рамките на механизма за задържане на учениците в системата на образованието. Те са посетили 4412 адреса. Екипите са успели да върнат в училище 1003 деца. Предстои приоритетно преди началото на учебната година да се търсят ученици, които не са се записали в седми клас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани