Областният управител на Сливен призова за спиране на блокадата при Крушаре

12:10, 06 авг 19 25 1422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пети ден продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол при село Крушаре от протестиращи срещу мерките, предприети от държавата за избиване на дворните прасета като мярка за ограничаване на африканската чума по свинете (АЧС). През блокадата се пропускат само автомобили на Спешна помощ, съобщи БНР.

Обходният път  от Сливен за Ямбол е през селата Камен - Жельо войвода- Кабиле.

Нощта е преминала спокойно, без провокации, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева. Снощи към тях са се присъединили и хора от Перник.

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски призова протестиращите при село Крушаре да прекратят блокадата на пътя и да изпълнят препоръките на ветеринарните власти за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. Обръщението си към тях той направи на извънреден брифинг, на който присъстваха всички заинтересовани институции в региона.

„Не мога да се съглася с правото на протест на 20 човека срещу правото на свободно, нормално придвижване на хиляди други граждани”, заяви областния управител Чавдар Божурски. "От всяка една страна трябва да се проява и търпение и разбиране. Общо взето от наша страна ние го проявихме. Сега очаквам от другата", коментира той.

Божурски каза още, че по негова информация участващите в блокадата не са от региона и не отглеждат животни.

"По последна информация местните стопани почти приключиха участието си в протеста, така че призовавам да осъзнаят и приемат реалността. И най-важното да се съобразят с нея", заяви областният управител.

Божурски съобщи още, че до момента в областта са унищожени 4 763 домашни прасета, а все още неликвидирани са 1235.

От вчера ветеринарните власти извършват проверки в стопанствата по селата, като дезинфекцират местата, където са отглеждани вече закланите животни, а ако има живи, те ще бъдат умъртвени с ток. Към момента се проверява 3-километровата зона около големите промишлени свинекомплекси в района. Предстои да бъдат проверени близо 100 села в Сливенска област.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама