Отменено е бедственото положение в Котел след пороя

18:05, 27 юни 19 / Общество 25 802 Шрифт:
Topnovini

Бедственото положение в община Котел е отменено, съобщи пред БНР кметът на общината Коста Каранашев.

Бедствено положение е обявено в Котел след проливния дъжд

Той заяви, че всички засегнати от пороя улици са разчистени и вече има достъп до домовете на хората след падналия пороен дъжд в ниската част на града вчера следобед. 80 литра на квадратен метър е дъждът, който наводни около 20 къщи, нанесе щетите по автомобили и къщи, и изнесе асфалта от улиците.

По-рано днес кметът коментира, че ще бъде използван финансовият резерв на общината за отпускане на парични помощи на пострадалите семейства

„Да, имам предложение за 30 хиляди към Общинския съвет. Това ми бяха резервите“, обясни той.

Противопожарната служба се е включила в отводняването на 58 жилищни сгради, котелно помещение на Районен съд Котел, Пантеона на Георги Раковски, Исторически музей, цех за пластмаси, бензиностанция и  ресторант.

Кметът на Котел: Все още има наводнени къщи след потопа

От община Котел бяха осигурени два багера, с които са разчистени струпаните до мостовете и по улиците наноси, отпадъци и клони.

Най-тежко засегнати от пороя са четири улици в ниската част на града. Каранашев заяви, че ще иска помощ от държавата за възстановяването на засегнатите улици.

„Ще искаме помощ, защото наистина имаме по улица „Иглика“, по „Луда Камчия“, по „Кръстьо Раковски“, това са улици, „Гърневец“, които вече не съществуват. Целият асфалт е изровен, целият асфалт го няма. Така че там трябва да реагираме по най-бързия начин“.

Очаква се днес на сесията на Общинския съвет кметът да внесе предложение за отпускане на парични обезщетения на пострадалите семейства. Ще бъде разкрита и дарителска сметка за подпомагане на бедстващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама