Провериха качеството на кашкавала в детски градини и училища заради сигнал

18:25, 31 окт 18 25 1250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Сливен извърши проверки по два сигнала за доставка на кашкавал с плесен в училища на територията на Сливен по схемата „Училищно мляко” в регламентираните за това срокове и процедури. Откритите млечни  продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване.

Първият сигнал постъпва на 25 октомври 2018 г. в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Сливен за доставка на кашкавал с плесен за учениците в Начално училище „Васил Левски” в града. Веднага е извършена проверка в училището. Установява се, че за периода 22-26 октомври 2018 г. са направени две доставки на български кашкавал от краве мляко по БДС 14:2010  от склад в Сливен, собственост на фирма със седалище Ямбол.

При проверката в учебното заведение са намерени бройки кашкавал в срок на годност от същата партида, цитирана в сигнала, произведени от фирма за млечни продукти в Хасково. Кашкавалът е бил с видими петна от плесен. Взетите проби за анализ са изследвани в лаборатория към ОДБХ-Сливен. Според протокола от лабораторния анализ е установено, че опаковката на кашкавала е неплътно прилепнала и страничните повърхности са покрити с плесен.

От склада в Сливен на 22 и 24 октомври 2018 са реализирани доставки за детски градини и учебни заведения на територията на града. В склада не са установени налични количества, тъй като остатъкът от тях е върнат в склад на фирмата в Ямбол.

За установеното несъответствие с качеството на кашкавала, ОДБХ-Сливен информира с официални писма директора на ОДБХ-Ямбол, на чиято територия се намира склада на фирмата дистрибутор и директора на ОДБХ-Хасково, на чиято територия е предприятието производител на кашкавала, за предприемане на последващи действия.

ОДБХ-Ямбол извършва проверка в склад на фирмата дистрибутор. Установено е, че количеството кашкавал от Сливен и наличното количество в склада в Ямбол са върнати на предприятието производител в Хасково. От своя страна ОДБХ-Хасково извършва проверка в предприятието производител, при която не са открити налични количества от кашкавал от същата партида. За тази партида са представени лабораторни анализи от изпитване, при които не са установени несъответствия. В следствие на проверката е връчено предписание.

Във връзка с постъпил онлайн сигнал на 29 октомври 2018 за кашкавал с плесен в училище „Св.св.Кирил и Методий” в Сливен е извършена проверка в училището и е установено, че кашкавалът е от същата партида - доставен е в училището на 23 октомври 2018 г. от дистрибутора в Ямбол. При проверката млечните продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са  насочени за унищожаване. Директорът на ОДБХ-Сливен с официално писмо уведомява директорите на ОДБХ-Хасково и Ямбол за предприемане на последващи действия.

Действията на БАБХ във връзка с качеството на млечни продукти по подадените сигнали продължават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама