Kръгла маса за профилактика на оралните заболявания при децата се провежда в Сливен

11:05, 03 окт 18 25 966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сливен е бъде домакин на кръгла маса за профилактика на оралните заболявания. Това съобщи за БТА д-р Живка Георгиева, регионален координатор в област Сливен на програмата за профилактика.

Сливен е първият от общо десет български града, където тази година ще се състоят подобни семинари.
Форумът е на тема: "Популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България, за подобряване на познанията и културата на различни целеви групи от населението в областта на профилактиката на оралните заболявания".

Ще се състои днес, 3 октомври, от 16 часа в областната администрация и е организиран от Български зъболекарски съюз, съвместно с Националният координационен съвет на Националната програма. Лектори ще бъдат д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, д-р Борислав Миланов и др.
Националната програма за профилактика функционира от 2009 година, като вторият етап обхваща 2015 - 2020 година, припомни д-р Георгиева.

Според национално проучване, състоянието на детските зъби в страната е тревожно, като има висок процент на заболеваемост от зъбен кариес. Мерките, които са включени в програмата, са здравни беседи за профилактика на зъбите и силанизиране на зъбите. 

От 2011 до 2015 година, в рамките на Националната програма, в област Сливен са били силанизирани общо 10 978 зъбки на 3106 деца. Това, по думите на д-р Георгиева, нарежда областта на пето - шесто място в страната по брой на обхванатите деца. Тя съобщи още, че контролни прегледи са показали, че силантите са се запазили при 60-70 процента от децата.

През тази година в Сливенско, от началото на септември до 21 ноември, силанти ще поставят десет специалисти по дентална медицина. Достъп до силанизиране имат и в малките населени места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама