Откриха нова отсечка от транзитен газопровод към Турция (СНИМКИ)

15:07, 03 авг 18 / Политика 25 1168 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С днешното откриване на транзитния газопровод за Турция ние постигаме 100% реверсивност на всички газови системи у нас. Ще имаме възможност 16 млрд. кубични метра газ да преминават към Турция годишно, а също 15,7 млрд. кубични метра да идват от Турция към България. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на разширението на транзитния газопровод за Турция с 20-километрова отсечка от компресорна станция "Лозенец" до село Недялско, съобщи БТА.

При изграждането на газопровода сме спазили европейските изисквания една част от тези доставки да минават през европейския газов хъб "Балкан". Освен това имаме договорки и с Анкара и Москва за продължение на "Турски поток", през нашия хъб, за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария, със санкциите на ЕК, посочи Борисов.

В събитието участваха енергийните министри на България и Турция Теменужка Петкова и Фатих Дьонмез, изпълнителните директори на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и на БЕХ Петьо Иванов. 

"Булгартрансгаз"  въведе в експлоатация разширението на транзитния газопровод за Турция. 20-километровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско е изградена с цел повишаване на сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз".

„Благодарение на новоизградената газопроводна отсечка се осигурява възможност за пренос на допълнителни количества природен газ по транзитния газопровод“, каза министър Теменужка Петкова по време на откриването.

По думите й, с изграждането на отсечката се постига пълно съответствие и свързаност с турската газопреносна система. С въвеждането на обекта в експлоатация общият нов годишен капацитет на природен газ в посока Турция достига 1.7 млрд. куб. м.

Изграденият лупинг е техническа предпоставка за осъществяване на двупосочни доставки на природен газ. Министър Петкова припомни, че проектът е определен за проект от общ интерес за ЕС, което показва неговата значимост за газовите доставки не само за нашата страна, но и за целия регион.

Компресорна станция „Лозенец“ разполага с девет газотурбинни компресорни агрегата. В рамките на първия етап от проекта за модернизация на компресорните станции на българска територия бяха подменени два агрегата в Лозенец. „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и на втория етап от обновяването на тези мощности. Предвижда се подмяна на още два агрегата на станцията. Реализацията на проекта цели гарантиране капацитета за пренос на природен газ към Турция, Гърция и Македония.

Министър Петкова припомни, че проектът е определен за проект от общ интерес за ЕС, което илюстрира неговата значимост за газовите доставки не само за нашата страна, но и за целия регион.

Пред участниците в церемонията изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов подчерта, че компанията ще продължи да работи усърдно за модернизиране на газопреносната мрежа в страната, което е основна предпоставка за реализация на газовия хъб Балкан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама