Въвеждат в експлоатация разширението на транзитния газопровод за Турция

07:50, 03 авг 18 25 825 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Булгартрансгаз" ЕАД ще въведе в експлоатация разширението на транзитния газопровод за Турция. 20-километровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско се изгражда с цел повишаване на сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа и е определено за проект от общ интерес от Европейската комисия.

Обектът ще бъде открит в 12 часа в село Лозенец, Ямболска област. На церемонията ще присъстват министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, както и представители на изпълнителя „Главболгарстрой“. За участие са поканени и премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

Проектът стартира през април 2016 година с финансова подкрепа по Механизма за свързаност на Европа. Той е приоритетен за газовата свързаност в Централна и Югоизточна Европа, а целта му е съществуващата газова инфраструктура на територията на България, която е в експлоатация вече 40 години и е изградена за пренос на природен газ в посока от север на юг, да бъде адаптирана към новите изисквания на пазара и новите реалности, в контекста на плановете за развитие на инфраструктурата в региона.

Изпълнението му струва малко над 42 млн.лв. и с въвеждането му в експлоатация се очаква транзитът на природен газ от България към Турция да се увеличи от 14 млрд. куб. м до 15.7 млрд. куб. м годишно или с 12%. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама