150 силистренци използват услугата „Обществена трапезария“

09:00, 24 фев 21 25 2159 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету
От началото на месец януари 2021 година Община Силистра предоставя социалната услуга „Обществена трапезария“. На 22.12. 2020 г. беше подписан Договор между Фонд „Социална закрила“ към МТСП и Община Силистра за предоставяне на топъл обяд на 150 потребители от общината.
 
Освен гр. Силистра, услугата обхваща и селата Айдемир, Калипетрово, Бабук, Смилец и Срацимир.
Топлият обяд се предоставя през работните дни на месеците до края на 2021 година и включва приготвяне и предоставяне на храна за обяд: супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.
 
Услугата предизвика голям интерес и към момента са подадени над 280 заявления. Поради запълнен капацитет на Обществената трапезария – 150 потребители на ден, над 80 лица остават в Списъка на резервите, а 50 лица не отговарят на изискванията на целевите групи, които са:

Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане:

  1. Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях
  2. Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии
  3. Скитащи и бездомни деца и лица
  4. Лица от уязвими групи – граждани на трети страни, по смисъла на чл. 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците.
  5. Лица, изпаднали в тежка ситуация, в следствие на епидемичната обстановка - поставени под карантина, лица завърнали се от други държави, останали без работа и без доход.
 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама