Нефролог: Децата са бъдещето на България и за тях трябва най-доброто

12:00, 25 дек 19 25 2789 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Нов транскутанен апарат за неинвазивно измерване на кръвен билирубин работи от няколко месеца в МБАЛ-Силистра от инициативата „Българската Коледа“.

За да ни разкаже как новото оборудване ще подпомогне работата на лекарите и с какво ще допринесе за по-доброто диагностициране и лечение на пациентите ТОПНОВИНИ разговаря с д-р Костадинова, нефролог и изпълнителен директор в МБАЛ-Силистра.

Д-р Костадинова, с какво допринесе „Българската Коледа“ за оборудването на модерна апаратура във Вашата болница?

Изключително много ни е помогнала „Българската Коледа“. Три или четири пъти в годината сме получавали апаратура в зависимост от заявките, които сме дали. Първият път получихме един чудесен ехограф, който в момента все още работи и го ползваме. С него се прави ехографска диагностика на децата. Последното дарение, което получихме, е билирубинометър за неинвазивна диагностика на жълтеница при децата, фотолампа, която е за фототерапия при билирубин с много изразена жълтеница при новородените, както и слухов скрининг апарат за откриване на нарушение в слуха при тях. Имахме кукел за рентгенографии на деца. Много неща получихме и сме много благодарни, защото това са апаратури, които не можехме да си позволим, особено за неонатология и детско отделение. 

Как работихте преди да я получите?

Изследването на билирубин при децата ставаше не по този неинвазивен метод, а се взимаше кръв, което причинява болка. Работихме с един доста стар ехограф. Адаптирахме се, но нивото на диагностика и лечение се качва, когато имаш съвременна апаратура.

Модерната апаратура облекчава ли сега процеса на Вашата работа?

Разбира се. За децата трябва най-доброто. В момента неонатологичните отделения са изключително добре оборудвани и голяма заслуга за това има „Българската Коледа“.

Какъв е броят на децата, които ще могат да я използват?

За съжаление, в Силистра, както в повечето периферни градове, раждаемостта доста спадна. Преди имахме над 500 раждания за година, сега са под 400. Все пак това са нашите деца. Това са само новородените. Деца, които са в детско отделение, също я ползват, не само новородени бебета, както и всички деца, които постъпват при нас и имат необходимост.

Какво послание бихте отправили към хората, за да се включат в „Българската Коледа“?

Винаги да си мислят, че с каквато и апаратура да разполагаме, винаги може да се надгражда още. Да не забравяме, че децата са бъдещето на България. За тях трябва най-доброто. Освен това, те са достатъчно малко и ние трябва много добре да ги пазим. Също да помним, че когато човек направи добро, той се чувства изключително щастлив. Коледа винаги благоприятства хубави празници, които събуждат доброто в хората, защото то съществува.

 

Още по темата:

„Българската Коледа“ се грижи да имаме модерни и добре оборудвани детски болници

Невролог: „Българската Коледа“ ни помага да се развиваме и да помагаме на нашите пациенти

„Българската Коледа“ дари съвременен дихателен апарат на “Пирогов”

 
 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама