Обявиха бедствено положение в област Силистра заради африканската чума

10:03, 31 юли 19 25 1944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бедствено положение е обявено на територията на област Силистра до понеделник заради африканската чума по свинете.

Определени са терени за загробване на заразените животни, съобщиха от Областна администрация Силистра, след проведено заседание на Епизоотичната комисия във връзка с констатираният случай на африканска чумва по свинете в индустриален свинекомплекс в село Попина, община Ситово. Във вторник от Националната референтна лаборатория обявиха, че пробите са положителни.

Кметът на Свищов: Очакваме окончателното становище на БАБХ има ли чума в Българско Сливово

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването в индустриална ферма и първи за областта.

Сключен е договор с фирма за дезинфекция на местата, където ще бъдат умъртвявани и загробвани животните. Хранителните продукти, които са конфискувани на ГКПП Силистра, в четвъртък ще бъдат депонирани.

Относно предстоящото загробване от общините Ситово (в село Попина Басейнова дирекция е одобрила терена) и Силистра (два варианта в село Ветрен и един в село Майор Ценович) са определени общински имоти, които по предварителни сведения покриват всички изисквания, но тепърва ще бъдат утвърждавани от съответните институции и се очаква още утре да има одобрени терени за площадки за загробване.

До днес стопаните от Северна България трябва да умъртвят животните си доброволно

За трите кланици – в Дулово, Тутракан и Ситово, ще бъде осигурена охрана, съгласно заповедта на изпълнителния директор на БАБХ. На територията на свинекомплекса в с. Попина функционират три контролно-пропускателни пункта – на входа и изхода, и в 3километровата зона – на изходите за с. Гарван и с. Поляна. Охрана ще бъде осигурена и на входа и изхода на площадките за унищожаване и загробване.

На ГКП-Силистра се извършва дезинфекция на всички превозни средства. Съвместно със служителите на Агенцията по храните се правят проверки на багажа на пътниците и се конфискуват хранителни продукти.

Стопаните на всички регистрирани евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от държавата, съгласно действащата Наредба. След това страната ни подлежи на рефинансиране на този разход от страна на Европейската комисия, който е в размер от 50% до 100%, а за България се очаква обезщетението да бъде 75%.

Забранява се влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от Агенцията по храните, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпоредени със заповед (от 9.7.2019г.) на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Напомня се и на стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

Африканската чума по свинете е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама