До днес стопаните от Северна България трябва да умъртвят животните си доброволно

06:51, 31 юли 19 25 1769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България могат да умъртвят животните си доброволно. Според заповедта на земеделското министерство за Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиване на домашните прасета в тези зони.

 

Кметовете вече трябва да са посочили и местата, на които евентуално ще се загробват евтаназираните животни.

В Ловешка област все още няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, но на вчерашното заседание на епизоотичната комисия като превантивна мярка се обсъждаше и обявяване на бедствено положение в региона заради опасната близост до регистрирани огнища в съседните области.

Вчера първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета, като резултатите от изследванията се очаква днес да бъдат потвърдени или опровергани официално.

Потвърдиха първи случай на африканска чума в Пловдивско

Междувременно заразата по свинете продължава да настъпва в Северна България. Нов случай има в индустриална ферма в село Попина, Силистренска област. Потвърдено е и ново огнище при домашни прасета в град Бяла. Нов случай на болестта е установен и в Свищовско.

Ново огнище на африканска чума в Силистренско, заразена е ферма със 17 хиляди свине

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама