Концерт и награди за днешните будители организират в Търговище и Силистра

11:30, 29 окт 18 / Култура 25 2015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Концерт, посветен на Деня на народните будители, ще започне в 18 ч. в Драматичния театър в Търговище. Той е под наслов „Обичам те, Българийо!“. Организиран е от Обществения комитет „Васил Левски“ и ще се проведе с подкрепата на Общината. 

Специален гост ще бъде известният композитор, поет и певец Хайгашод Агасян. В програмата ще участват изпълнители от музикалната школа „Нови гласове“, балет „Вега“, модерен балет „Галакси“ и Професионалният фолклорен ансамбъл „Мизия“. Представители на Клуб „Млади възрожденци“ при Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ и Първо основно училище „Христо Ботев“ ще изнесат рецитал, а актьорът и директор на Драматичния театър Петър Петров ще прочете есе на тема „Ние и народните будители“ на автора Веселин Николов. 

Входът е свободен.

Церемония по случай Деня на народните будители - 1 ноември, ще има днес в Художествената галерия в Силистра, съобщиха от общината. Ще бъдат наградени личности с принос в духовното развитие на Силистра. Ще бъде представен и концерт на дуо „Вал – Ди” – Валди Тотев и Дими Димитрова. 

Според исторически свидетелства, Денят на народните будители за първи път е отбелязан в Силистра през 1941 година, тъй като дотогава Южна Добруджа е под румънска окупация. Публикация във вестник "Подем" от 7 ноември 1941 година информира, че още на 31 октомври във всички учебни заведения на града има сказки за значението на празника. Учениците гледат представление на пътуващия театър "Нов свят". На 1 ноември 1941 година на централния градски площад е отслужен тържествен молебен. Има парад на гарнизона и на ученици, които през този ден дефилират из града със знамена и пеят патриотични песни.

В историята на Силистра са записани много имена на народни будители, сред които се открояват първият светски поет Партений Павлович, Сава Доброплодни, Илия и Рашко Блъскови, Евлампия Стоева и много други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама