Екоактивисти наблюдават подрязването на чинарите в Силистра

17:17, 05 сеп 18 25 1415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от седмица от сдружение „Зелена България-ръка за ръка“  наблюдават ежедневно начина на подрязване и оформяне на зелената система на чинарите в Силистра. Към днешна дата проектът по реконструкция на  ул. „Симеон Велики”,  протича при условия, които  опазват максимално дърветата, констатират експерти.

Преди време  „проектът на чинарите“ предизвика недоволство в публичното пространство. Причината - предвиждаше се да бъдат премахнати 87 дървета, предимно чинари, на видима възраст над 50 години, с огромни корони и коренова система, намиращи се в центъра на града. Последваха редица протести, в които участваха и симпатизанти на сдружението. "Благодарение на уважените ни искания, полувековните дървета бяха запазени", заявяват от организацията.

В момента дърветата са с необходимото повдигане на короните, отстранени са всички сухи и болни клони. Премахнати са клоните, които рушат покривите на жилищните блокове, улуците и водостоци. Запечатани са всички отрезни и стари рани по стволовете и клоните на чинарите. 

Изпълнителните на проекта се съобразиха с всички препоръки относно  неговата реализация, отправени от  наблюдателите на сдружението по време на дейностите на арбористите. 

"Високият обществен интерес изискваше  осъществяването на стриктен граждански контрол от страна на „Зелена България-ръка за ръка“. Въпреки, че чинарите са дървета за паркова среда, те са  запазени,  подрязани и оформени, според преработения  строителен проект, което удовлетворява исканията на силистренци и природозащитниците.

Ние сме изключително  признателни на всички, които подкрепят нашата инициатива за опазването на силистренските чинари. Наша обща отговорност е да закриляме природното богатство на родината ни”, коментират от „Зелена България- ръка за ръка”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама