Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете в Бозвелийско

17:08, 04 сеп 18 25 1549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите проби взети за африканска чума по свинете в провадийското село Бозвелийско са отрицателни. Това съобщи областният управител на варненска област Стоян Пасев. Той уточни, че пробите са взимани до късно вечерта, но предстои и взимането на втори проби за потвърждаване на отрицателните резултати, тъй като има по-дълъг инкубационен период. Това вероятно ще стане на 10 или 11 септември.

Въпреки това ограничителните мерки в три километровата зона около огнището на заразата остават в сила, защото инкубационния период е 14 дни. Забранен е ловът на животни в 10-километровата зона с изключение на птиците.

Това означава, че село Тутраканци, където беше открита болестта, остава под карантина, а Бозвелийско остава под наблюдение. Остава в сила и забраната за износ на свинско месо извън пределите на Варненска област. Ветеринарните експерти уточняват, че след някоко дни повторно ще вземат проби и ако резултатът отново е отрицателен, ограничителните мерки ще отпаднат.

Жители на село Тутраканци са съобщили, че 50 прасета са били изклани точно в деня, в който са се очаквали пробите за африканска чума в селото. Сега месото е във фризерите на хората. Тепърва ще се решава какво ще се прави с това месо. Най-вероятно ще бъде унищожено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама