Радев: България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и финансово независими

14:15, 27 юни 20 / Политика 25 2703 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Президентът Румен Радев участва в тържественото честване на празника на Каспичан, а преди това се срещна с кмета на града Милена Недева и нейния екип, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Държавният глава бе посрещнат от почетен караул на централния площад "Възраждане" в Каспичан, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет. Венци и цветя бяха поднесени пред мемориал "Майка България" в памет на загиналите за свободата на Родината.

В приветствието си към гражданите държавният глава посочи, че е необходимо да се създават по-добри условия за живот в малките населени места, защото младите хора там също искат качествено образование, здравеопазване, работа и обществени услуги.

Снимка: Президенство на Република България

Президентът изтъкна, че държавата има неотменим ангажимент да подкрепи младите хора да остават в малкия град, да учат, да се реализират и да бъдат достойни граждани и наследници на своя край. "България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и независими финансово", подчерта Румен Радев, който обсъди перспективата за финансова децентрализация на общините в разговора си с кмета на Каспичан.

Кметът Милена Недева отчете пред държавния глава проблемите, свързани с все по-ниската раждаемост, високата смъртност и напускащите Каспичан млади хора, като основни предизвикателства за града. Недева посочи, че сред основните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на дадено населено място, което не е достатъчно добър измерител на необходимостта от финансова подкрепа.

В словото си пред гражданите на Каспичан държавният глава сподели, че е получил от кмета на града подарък - розетата от Плиска. "Нека гледаме назад към нашето славно минало, нека го пазим. Но да виждаме и себе си в бъдещето и нашата отговорност за това!", заяви президентът. Румен Радев увери, че като държавен глава ще положи усилия да продължават дейностите за разкриване на огромното национално богатство и духовното наследство в древната столица Плиска.

В рамките на посещението си в Североизточна България, президентът посети и Нови пазар, първата българска столица Плиска, новият храм "Св. Димитър" в с. Стан и местен завод за санитарна керамика. Днес държавният глава ще разгледа и скалния релеф "Мадарски конник", заедно с кмета на с. Мадара.

Снимка: Президенство на Република България

 

"Нежеланието на прокуратурата да види многобройните фрапантни скандали и сигнали за огромна корупция, за грабеж на държавни средства издава едно - страх и зависимости", заяви държавният глава в рамките на своето посещение в с. Мадара.

Гешев: Още двама президентски съветници са разпитани

Президентът Румен Радев днес се срещна в центъра на с. Мадара с гости и жители на населеното място, след което посети Националния историко-археологически резерват "Мадара".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама