Грипна епидемия е обявена в четири области в България

07:30, 15 яну 19 25 2607 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В четири области е обявена грипна епидемия – Шуменска, Силистренска, Старозагорска и Бургаска. Преустановени са детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактични имунизации. В Бургаска област учениците са разпуснати от днес.

Учебните занятия в Старозагорско се спират от сряда за три дни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. През последната седмица в област Стара Загора се отчита рязко повишаване на респираторните заболявания, като стойностите са близко до епидемичните. Ежедневно биват регистрирани по 60-65 респираторни заболявания. В област Стара Загора през последната седмица са регистрирани 264.84 на 10 000 население, което е близо до 300 за максималната граница за обявяване на грипна епидемия в областта.

В Силистра засега училищата ще продължат да работят. Броят на болните от остри респираторни заболявания и грип в Силистренско е 329 на 10 000, показват данните на РЗИ, събрани от личните лекари в областта.

В Бургаска област от вторник се преустановяват учебните занятия до петък, 18-и януари. Нивото на заболяваемост в Бургас рязко е скочило и е достигнало епидемични стойности. 451 души на 10% от населението.

От РЗИ-Бургас обясняват, че щамът протича с последващи усложнения, тежки бронхити и бронхопневмонии и засяга най-вече деца от 0 до 14 години. Справката показва, че отсъстващите заради грипа ученици средно за областта са над 15%. Най-голям е броят им в Средец, където всяко трето дете не е на училище. Дали ще бъде удължена грипната ваканция за учениците ще стане ясно в петък, когато щабът за борба с острите респираторни заболявания ще заседава отново.

Грипна епидемия обявиха и в Шуменска област от 15 януари. От Регионалната здравна инспекция препоръчват на РУО на МОН прекратяване на учебните занятия в областта от 16 до 18 януари. Засегнати са всички възрастови групи.

Мерките се взимат заради регистрираната висока заболеваемост през последната седмица – 245 на 10 000 души население. Също така резултатите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания показват грипен щам тип А. В болниците се прекратяват свижданията, а в поликлиниката няма да се провеждат женски и детски консултации, имунизации и профилактична дейност. От здравната инспекция препоръчват да се ограничават социалните контакти, болните да не се самолекуват и да не ходят на работа и на училище.

Няма основание за обявяване на грипна епидемия във Варна и областта. Данните показват, че заболелите са 129 на 10 000 души, което е под средната стойност за страната – 148 на 10 000. Най-много болни има във възрастовата група над 65 години, на второ място са хората от 30 до 64 години, най-малко са заболелите деца и ученици. В началото на следващата седмица ще станат известни новите резултати за болните от грип, при увеличена заболеваемост в някои от учебните заведения е възможно да бъде обявена грипна ваканция само за конкретното училище.

Ямбол е на прага на грипна епидемия. Само за седмица броят на заболелите от простудни заболявания в областта е драстично увеличен. Броят на заболелите от остри респираторни заболявания за няколко дни е достигнал 217 на 10 000 души и това са стойностите за предепидемиологична ситуация, информира директорът на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева, предаде БНР.

Засега най-голяма е заболеваемостта на групата от 0 до 4, следвана от групата от 5 до 14 години и от 30 до 64. Ако броят на болните продължи да расте, в четвъртък ще заседава Kомисията за борба с грипа, за да набележи мерки срещу разпространението. Грипна епидемия в Ямбол се обявява при заболеваемост от 358 болни на 10 000 души население.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама