Хванаха група, изготвяла фалшиви дипломи

11:45, 21 дек 18 / Крими 25 1497 Topnovini
1
2
3
4
5

Шуменските криминалисти разкри фалшификатори на дипломи за средно и висше образование.

Това са 8 души межди 17 и 48 години. По време на разследването е станало ясно, че 60 човека са си поръчали дипломи от тази група.

Потенциалните клиенти са се свързвали с фалшификаторите чрез обява.

Между 1500 - 1800 лева е струвала дипломата за средно образование, а тази за висше е близо 2500 лева. Измамниците убеждавали желаещите, че дипломите са истински.

Сред дипломите има такива за строителство, право, финанси. Предполага се, че са продадени дипломи за около 100 000 лева. Има дипломи ма ВУЗ-ове от цялата страна, но без местния Шуменски университет.

За времето от 11 до 20 декември,  под надзор на прокурор от районната прокуратура в Шумен,  са проверени частни имоти в Шумен и още три града в страната. На един от адресите била открита компютърна, сканираща и печатна техника, множество  магнитни носители и бланки за удостоверителни документи. В друго жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен за хазартна дейност  и кражби мъж  и 17-годишния му син, била намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж.  Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис.

Фалшификаторите са първоначални задържани, след което са освободени под парична гаранция.

Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани