Областният управител на Шумен: Положението с питейната вода е трагично

16:10, 19 дек 18 / Общество Сподели в: 25 434 Topnovini Автор: Topnovini
1

Много години не е работено за подобряване на водния сектор в Шуменско в частта питейна вода. Положението е трагично.

Това каза на пресконференция областният управител Стефан Желев, на която отчете работата на екипа си през 2018 г.

Той припомни, че това което има възможност да се направи е пречиствателна станция за питейни води, за която има готов проект. "Второто са прединвестиционните проучвания, които са на финала. Срокът за кандидатстване пред ОП "Околна среда" е 23 април 2019 г.

Реално прединвестиционните проучвания представляват един готов проект, който трябва да бъде осъществен. Той включва подмяна на централния водопровод, на отделни водопроводи в общините Шумен и Нови пазар, помпени станции и друга инфраструктура. Само това не е достатъчно, тъй като не обхваща цялата област, а проблемите са в почти всички населени места, но изискванията в този проект са такива", отбеляза Желев.

Той каза, че очакванията му са КЕВР да гласува на 28 декември по-висока цена на водата, предоставяна от местното ВиК.

Подготвил съм писмо до управителя на ВиК - Шумен в което му напомням, че евентуалното решение на комисията ще е задължително в частта цената на водата да не бъде по-висока от 3,40 лв., но не е задължително да бъде толкова. Това е търговско дружество и цената на водата ще бъде променена ако управителят му издаде такава заповед. Това напомням в писмото си до управителя, с молба да не издава подобна заповед, каза Желев.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани