Община Шумен организира ученическо състезание, посветено на Добри Войников

18:30, 07 дек 18 / Култура и наука Сподели в: 25 917 Topnovini Автор: Topnovini
1

Ученици от 8-ми до 10-ти клас от ППМГ "Нанчо Попович", СУ "Йоан Екзарх Български" и СУ "Сава Доброплодни" ще покажат знанията си в състезание, посветено на делото и личността на Добри Войников като драматург, музикант и народен будител, съобщиха от общинския пресцентър.

Ученическата надпревара ще се състои на 11 декември, от 11.00 ч., в Младежкия дом. Тя е част от съпътстващите прояви, посветени на 185 години от рождението на Добри Войников, на 160 години от основаването на първия български многогласен ученически хор и на 150 години от дебюта на първите български актриси. 

Състезанието ще протече в три кръга, като участниците ще бъдат разпределени в отбори от по трима души. В първия кръг учениците ще отговарят на въпроси, свързани с творчеството и личността на Войников. Във втория етап ще бъдат проектирани на екран различни снимки и фотографии на актриси и театри, свързани с живота и дейността на бележития шуменски деец, за които отборите трябва да разкажат. В последния кръг ще бъдат показани откъси от неговата пиеса "Криворазбраната цивилизация", а участниците ще трябва да разпознаят героите. 

Всеки отбор ще има по 30 секунди време за обсъждане и до минута и половина - за отговор. Той може да се допълни от друг участник или отбор. 

В паузите между отделните кръгове ще има и въпроси към публиката. Предвидени са награди, осигурени от община Шумен. 

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.