Ученици от Кубрат, посланици на Европарламента, посетиха Министерски съвет

14:40, 16 ное 18 / Култура и наука Сподели в: 25 983 Topnovini Автор: Topnovini
1
2
3
4
5
6

"Бъдете смели, задавайте въпроси, имайте увереност и самочувствието на граждани на Европейския съюз, защото вие можете и знаете дори повече от младежите на вашата възраст от другите страни!" - този съвет даде на учениците от СОУ „Христо Ботев“ в град Кубрат министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на днешната им среща в сградата на Министерския съвет.

22 деца между 8-ми и 12-и клас и техните ръководители по образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент“ бяха на гости на министър Лиляна Павлова. По време на разговора те се интересуваха от това какви бяха функциите на България докато беше столица на Европа и тези на министъра до това с какво всеки един от тях може да допринесе за по-доброто бъдеще на гражданите на Европа.

По време на обиколката в сградата на правителството министърът им показа кабинета на премиера, заседателната зала на министрите, в която се взимат важните за страната решения.

Директорът на училището Росица Христова сподели, че вече 75 ученици са посетили Европейския парламент в Страсбург през последните 2 години по различни европейски инициативи, благодарение на техните ръководители г-жа Нина Цонева и г-жа Марина Йорданова. Училището в тяхно лице традиционно печели участия в европейски проекти – по програма „Еразъм“, по проекти за чиста околна среда „Знанието в действие“ и „Да бъдем здрави“, носят медали от състезания и олимпиади, организират благотворителни кампании за деца в неравностойно положение.

Всеки ден учениците ни не само повишават своята информираност за идеите и ценностите на Съюза, за това как функционират институциите и парламентарната демокрация, за техните права и задължения на европейски граждани и възможностите за реализация в ЕС, но и разпространяват наученото сред своите връстници и семейства, споделиха техните ръководители.

От всички нас зависи в каква Европа ще живеем, какво образование, инфраструктура, енергийна система, околна среда и гражданско общество ще имаме, дали ще намираме какво ни обединява или какво ни разделя, и тези деца вече го знаят, сподели министърът след срещата. Тя благодари на народния представител от Кубрат Десислава Атанасова за организацията на това посещение и помага за осъществяването на всички тези полезни срещи между днешните и утрешните политици и общественици.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани