Все още има свободни места в Шуменския университет

12:40, 31 авг 18 / Култура 25 1411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 85 % от местата, обявени според план-приема в Шуменския университет, са заети. Това заяви заместник-ректорът по кандидат-студентската дейност доц. д-р Константин Константинов. Свободни места, но единични бройки, все още има в 25 специалности, предаде БНР. 

По думите на доц. д-р Константин Константинов, най-голям интерес тази година в Шуменския университет има към специалностите "Социални дейности", "Системи за сигурност", "Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт", "География" и "Регионална политика". Във висшето учебно заведение са обявени и две нови специалности. 

"Това са специалностите "Икономика и математика" и "Руска филология и социална работа". Като за първа година към тях интересът е добър. Още след първо и второ класиране се позапълни капацитетът на тези две специалности. Смятаме, че в перспектива интересът към тях ще расте", посочи доц. д-р Константин Константинов. 

Приемът за учебната 2018/2019 година във висшето учебно заведение е бил намален, обясни той. "1141 бройки държавна поръчка. Говорим само за степените бакалавър, професионален бакалавър и магистър след средно образование. Проблемът е там, че  специалностите, в които ние се развиваме добре, са търсени от студентите - "Социални дейности", "Растителна защита", "Системи за сигурност". Но в тези, към които интересът е голям, примът беше намален", коментира доц. д-р Константин Константинов.

На въпрос дали има опасност част от студентските скамейки да останат празни, Константинов заяви, че на този етап от кандидат-студентската кампания е рано за анализи. Те ще бъдат изготвени след приключването на прием. "Смятаме, че тази година приемът ще го запълним ако не на 100 %, то поне на над 95 %", каза доц. д-р Константин Константинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама