Очаквания за добра реколта на пшеница като количество и качество

12:30, 20 юли 18 / Общество 25 1107 Topnovini
1

Близо 70% от пшеницата в България са ожънати, а очакванията са добивите от тазгодишната реколта да достигнат 5,5 милиона тона. Това каза председателят на Асоциацията на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева за БНР. 

Според нея, реколтата ще бъде добра и като количество, и като качество. 

На въпрос дали ще се отразят новите цени на тока и газа върху цената на насъщния председателят на Асоциацията на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева отговори: "Към момента ние работим с преходните запаси от пшеница - реколта 2017 г. Истина е, че в последните месец и половина цената на пшеницата се покачи с около 10%. Всеки хлебопроизводител е повишил своите разходи по производството на хляб".

"Иначе безспорно цените ще вървят нагоре. На хляба също. Но независимо от това, хлебопроизводството не е субсидирано нито от държавния, нито от европейския бюджет. Не може да има единна цена на хляба. Защото себестойността на хляба за всеки хлебопроизводител е абсолютно различна и негово е решението какъв маркетингов подход да използва за реализацията на продукцията си", коментира още Кукушева. 
 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани