Иван Станков: България няма аграрна политика и всеки прави каквото си иска

09:50, 13 юли 18 / Общество Сподели в: 25 738 Topnovini Автор: Topnovini
1

Овцевъди и козевъди започнаха безсрочни национални протести заради тежката ситуация в бранша, ниските изкупни цени на млякото и заявените недостатъчни според тях компенсации за умъртвяването на животни заради чумата по овцете и козите. Протестите са организирани от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 

"Хората считат, че трябва болните животни да се изолират и да се правят ваксинации, а според европейските регламенти не можем да го правим. Хората жалят за животните си, това е животът им", обясни изпълнителният директор на асоциацията Иван Станков, бивш министър на земеделието в служебно правителство и заместник-председател на земеделската комисия в парламента, пред БНР. 

Относно компенсацията за избиваните животни по средна пазарна цена Станков заяви, че "около 250-300 лева може да се счита, че до известна степен компенсират", но предупреди, че поредното евтаназиране на животни и работата на загуба ще откажат много от производителите да се занимават с тази дейност занапред.

Една от главните причини за недоволството на фермерите е Наредба 3, която според Иван Станков е предизвикала "противопоставяне и разделение" в бранша. Протестиращите настояват за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в Министерството на земеделието, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

"Изисква се от собствениците на продуктивни животни да доказват 70 литра мляко и това касае 200 000 овце. 70 литра мляко не са чак толкова много, но проблемът е, че мандрите отказват изкупуването на млякото и по този начин те не могат да представят своите доказателства. Другият проблем са цените. Цените на млякото се сриват от 1.40 на 1 лев и загубите на фермерите са много големи. Това засяга преди всичко малките фермери, които нямат хладилна техника, които не могат да произвеждат продукти при домашни условия. Затова хората протестират. Исканията са на първо място да бъдат наказани „виновниците“ за изготвянето на тази Наредба 3", посочи Иван Станков.

След решението на Държавен фонд „Земеделие“ да отпусне по 7 лева държавна помощ за овце и кози майки за всички животновъди и по 25 лева за овцете в Ямболско заради ограниченията там да се продава мляко заради чумата, Иван Станков коментира, че тези суми не удовлетворяват производителите в овцевъдството и козевъдството: 

„Предложението е за 20 лева, което също не е достатъчно като компенсация за загубите в цените на млякото и неизкупуването, а предложението за засегнатите райони е за 40 лева. Така че не са приемливи.“

"България няма държавна аграрна политика и всеки прави каквото си иска. Няма стимули за тези хора и те са системно пренебрегвани, а овцевъдството и козевъдството в целия ЕС намалява", обобщи Станков.
 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани