Затягат мерките по границата заради африканската чума по свинете

07:40, 13 юли 18 / Общество Сподели в: 25 724 Topnovini Автор: Topnovini
1

Затягат се мерките по границата и в русенска област срещу разпространението на африканската чума по свинете в България. Броят на огнищата в съседна Румъния е достигнал 250, смятат от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе. Проблем обаче остават хранителните отпадъци, които предават дунавските кораби - вместо да се унищожат веднага, се налага да се съхраняват до идването на оторизирана фирма.

Освен малки стопанства, от африканската чума в Румъния са засегнати и големи свинекомплекси – само в един от тях са унищожени 45 000 прасета. Затова към досегашните превантивни мерки се прибавят и нови – да се провери има ли животни с неизяснен произход в региона. Започнала е и разяснителна кампания сред ловците как да различават болните диви прасета, тъй като те са най-сериозните разпространители на африканската чума, съобщи БНТ.

"Русе е рисков регион, освен от много свинекомплекси, които имамe. Рисково е, че ние сме гранични с Шумен и Бургас, където се отглеждат източнобалкански прасета, които са свободни и имат контакт с дивите", коментира д-р Николай Ненов - началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ - Русе.

От свинекомпелксите в Русенско са заявили, че са готови да съдействат на ловните дружинки.

"Защото открият ли се заболяване в 3-километрова, в 10-километрова зона, нищо, че в самия обект, който спазва мерките за биосигурност, няма заболяване, те подлежат на унищожаване", обясни д-р Георги Дяков – директор на ОДБХ - Русе.

Друга превантивна мярка срещу разпространението на чума е периодично да се почиства пътят Русе-Мартен след граничния пункт Дунав мост, защото чакащите там шофьори изхвърлят много боклуци. Остава въпросът обаче с унищожаването на хранителните отпадъци от корабите, а само пътническите, които акостират на Пристанище Русе, са над 400 на година.

"Това депониране може да става веднъж седмично, което ще доведе до изхвърлянето на тези отпадъци директно в реката, разнасянето им от птици, изхвърлянето им от водите на реката на брега", каза Емил Димитров – дирекция „Речен надзор” в Морска администрация – Русе.

Според специалисти корабните оператори трябва да предупреждават за пристигането си фирмата, която унищожава хранителните продукти, за да няма забавяне или на пристанищата да има условия за безопасното им съхраняване.
 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани