Уникална операция: Спасиха отрязана ръка за 40 минути

10:25, 04 дек 20 25 3224 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Граничеща с чудо операция извършиха лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги" в Пловдив. Те спасиха дълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент. Ръката на пострадалия при инцидент 56-годишен мъж от Кърджали е възстановен напълно с всички двигателни и сетивни функции, съобщи началникът на лечебното звено д-р д.м. Богомила Чешмеджиева.

Пациентът бил докаран по спешност в края на ноември. В кърджалийската болница медиците зашили разрязаните артерии, за да не кървят. И го пренасочили към опитните си колеги в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“, която има 24-часова спешност и е най-голямата от сходните й в България.

Снимка: УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив

Информираха ни, че има срязване на лакътната артерия, която е една от 3-те основни. Оказа се при прегледа, че ъглошлайфът е прекъснал и другата голяма артерия – лъчевата. Срязани бяха сухожилията и  флексорните мускули. Учуди ни, че са оцелели основните нерви и третата артерия, която е много тънка и не може сама да поеме кръвоснабдяването без останалите две“, обясни д-р Ангел Петков, който поел случая.

Скоростно младият хирург подготвил пациента за операция с обща упойка. „Когато крайник има нарушено артериално хранене поради внезапно настъпил стоп заради травма или друга причина, времето за реакция преди настъпването на необратими органни изменения, водещи до загуба на крайника е от решаващо значение. То е около 3-4 часа. Разполагахме максимум с 1 час, защото другите бяха минали в пътуването от Кърджали“, обясни д-р Петков.

При операцията той премахнал образувалите се тромби в края на разрязаните две основни артерии. След зашиването им кръвоснабдяването на ръката се възстановила напълно.

Снимка: Снимка: УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив

Приключихме за 40 минути. Още на масата ръката порозовя и се стопли“, разказа д-р Петков. След упойката пациентът възкликнал, че излиза като от „лош сън“. Можел да движи ръката си, усещал я жива и на мястото си. 5 дни по-късно е изписан с назначена рехабилитация.

При уникална операция пришиха отрязаната от мантинела ръка на 47-годишен от Добрич

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама