Радев: Политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ

21:06, 06 сеп 20 / Политика 25 3695 Шрифт:
Антония Руменова

С викове "Оставка" бе предшествано тържественото слово на президента Румен Радев по случай Съединението на България. В обръщението си президента припомни геройските действия на дейците на Съединението.

"Дейците на Съединението поправиха тази историческа несправедливост. В онези дни възродена България показа на света как цивилизовано, без насилие един просветен народ от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа Родина. И няма сила, която да го спре. Победата на българските капитани над чуждите генерали в последвалата война доказа, че Съединението е акт необратим, а българите са готови да отстояват свободата си", каза президентът.

"Днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата“. Единението около ценности, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота: свободата, справедливостта, равенството пред закона. За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България. В която българите са братя и със знанието на древен народ разбират, че толерантността, солидарността и непреклонността са написали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България. От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще", завърши словото си Румен Радев.

Президентът поднесе венци пред паметника на Съединението заедно с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, лидера на "Воля" Веселин Марешки, министъра на отбраната Красимир Каракачанов и други министри от ГЕРБ, които бяха бурно освиркани от събралата се тъпла.

По-рано днес президентът бе в селата Брестовица и Първенец. В Брестовица откри барелеф на Васил Левски и прочете кратко слово.

Снимка: Президенство на Р.България

"В нашия исторически път има събития, които единствено добавят смисъл", каза президентът Румен Радев. Той акцентира, че Съединението е било дело на шепа храбреци и  добави: "Именно дейците на Съединението доказаха думите на Апостола, че трябват дела, а не думи", заяви президентът.

Снимка: Президенство на Р.България

"Не искам да правя днес политически коментари. Днес всеки българин трябва да осмисли своята отговорност и най-вече политическата класа, защото тя е отговорна за всичките тези сблъсъци. Трябват дела за висок морал, за действие в името на доброто на българите, а не на политици партии и олигархични кръгове, добави Радев. 

Посещението на президента в село Първенец предизивка поредните сблъсъци между президенството и ГЕРБ. Администрацията на държавния глава и жените от ГЕРБ си отправиха взаимни упреци заради изчезнал венец. Жените от ГЕРБ казват, че са поднесли венец от цветя в село Първенец по случай Съединението, а екипът на президента, пристигнал по-късно, го махнал, за да личат единствено цветята, които Радев е трябвало също да поднесе.

От президентството съобщиха, цитирани от БНТ, че "разпространяването на подобна лъжа е недостойна проява на партията в Деня на национално единение."

Честваме 135 години от Съединението на България

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.