Жители на Калофер протестират заради оскъдна и некачествена вода

12:30, 01 сеп 20 25 1850 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Жителите на Калофер протестират заради безводие. Хората се оплакват, че имат вода едва 1-2 часа на ден, съобщи bTV.

Калоферци споделят, че когато оскъдната вода достигне до тях по водопровода, тя е жълта и мръсна.

"Качеството на водата е ужасно. Водопроводната мрежа е за смяна. Години наред ни лъжат от общината, че има проекти за пречиствателна станция и че ще сменят водопроводната мрежа. Ние не вярваме.", заяви една от недоволстващите.

"Този проблем не е от сега. Той е от годините назад. Може би повече от 15-20 години. Има много подписки в знак на протест", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

За да привлекат вниманието към проблема с водоснабдяването в града им, калоферци блокираха днес за 10 минути Подбалканския път и се заканиха, че  ако не им бъде обърнато внимание след 10 дни ще спрат движението по трасето за много по-дълго.

От ВиК-Пловдив отговориха, че водоснабдяването е нарушено заради намаленото количество на подпочвени води, което е довело и до намалено налягане. Миналата седмица са реконструирани два от водоемите, които снабдяват Калофер. За последно те са обновявани преди 50 години, съобщава от ВиК-Пловдив.

Няколко ямболски села са застрашени от зарази и болести заради липса на вода

В момента се работи по проблема с некачествената вода, като в същото време от дружеството са разпространили информация до кметовете на общините, че употребата на питейна вода е забранена.

В случай, че община Карлово инициира и започне работа по проект за изграждане на пречиствателна станция, която да пречиства питейната вода за Калофер, от ВиК-Пловдив са готови да окажат пълно съдействие за неговата реализация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама