Спасиха малко щъркелче в Пловдивско

16:21, 01 юни 20 / Общество 25 238 Биляна Иванова
Снимка: РИОСВ-Пловдив

Малко бяло щъркелче, открито в безпомощно състояние, е спасено благодарение на сигнал от гражданин и бързата реакция на служители на РИОСВ – Пловдив.

В събота местни хора забелязали птицата, паднала в близост до щъркелово гнездо в кв. „Точиларци“ в Съединение и веднага алармирали на тел. 112. Експерт на пловдивската екоинспекция приютил пернатото бебе в дома си и е полагал грижи за него, съобщиха от РИОСВ- Пловдив.

Днес малкото е изпратено за лечение в Спасителния център за диви животни на СНЦ „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Там то ще бъде прегледано и за него ще се положат необходимите грижи, а след като укрепне ще бъде върнато в природата. 

Снимка: РИОСВ-Пловдив

Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид. Лице, което намери екземпляр в безпомощно състояние, е длъжно да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи