Доброволци ремонтират Инфекциозната клиника в Пловдив

20:44, 21 фев 20 25 2500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна дълго чаканият ремонт на Инфекциозната клиника в Пловдив, съобщи Нова телевизия. Обновяването на единственото такова отделение в Южна България, в което се лекуват предимно деца, e възможно благодарение на усилията на доброволци.

Основен ремонт не е правен от 50 години. И пацинтите, и медиците определят условията тук като плачевни. Добрата новина обаче е, че съвсем скоро те ще останат в историята. Вече три дни в лечебното заведение кипи усилен труд.

Млади лекари от Александровска болница откриха нова болест

Свилена Георгиева от проект „За доброто” разказа за ужасните условия в болницата. „Всеки родител знае, че е ужасно, когато детето ти е болно и става три пъти по-ужасно, когато попаднеш на място, което изглежда плачевно. Лекарите правят всичко възможно да помогнат, но не могат да компенсират условията”, разказа тя.

През годините в клиниката са правени само козметични промени. Заради ограничения бюджет за цялостен ремонт средствата все не оставали.

„Условията бяха зле. Стаите бяха с изкъртени стени, мазилката паднала. Прозорците се отваряха през зимата дори с пирони трябваше да ги заковем, за да ги уплътним”, каза Андрей Петров, началник на Инфекциозната клиника в УМБАЛ "Свети Георги".

Тази картина обаче ще остане само лош спомен. С помощта на събраните от дарителската кампания 35 000 лева доброволци започнаха промяната.

„Стигат да покрием труда на строителната фирма и вратите. Всичко друго е благодарение на фирмите, които откликнаха”, заяви Петров. Клиниката ще се ремонтира поетапно, за да има къде да се лекуват пациентите. „Работи се много интензивно. За няколко дни смениха дограмата. Работниците работят от сутрин до вечер. Това ни прави много щастливи”, каза още началникът на клиниката.  

Преди да се захванат с ремонта на инфекциозната клиника, доброволците преобразиха Нефрологичното и Интензивното отделение на Столичната педиатрия. Дарителската кампания ще продължи, а всеки, който иска да подкрепи каузата ще има тази възможност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама