Паднала е стена на тютюнев склад в Пловдив

13:05, 05 яну 20 25 2158 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на културата, Дирекцията за строителен контрол в Пловдив и общината започват проверка, след като стена на тютюнев склад в защитена зона беше съборена вчера при разчистване на терен за строителство в съседен имот, съобщи БНТ.

Тютюневият склад не е индивидуален паметник на културата, но е част от архитектурния ансамбъл „Филипополис-Тримонциум" и всяка намеса там трябва да бъде съгласувана, коментираха от Министерството на културата.

От фирмата собственик на тютюневия склад потвърдиха, че тяхната сграда е била засегната при дейностите на съседния терен, но към този момент не е ясно дали ще предяват иск.

Заместник-министър Амелия Гешева заяви, че строителството върху терена, който се намира до тютюневия склад е съгласувано от инвеститора с Министерство на културата, но след инцидента вчера дейностите там са преустановени.

"Това, което беше видимо, че при извършване на изкопни дейности в единия имот е съборена една от стените на тютюнев склад на улица "Г. М. Димитров". Към настоящия момент и към днешна дата са прекратени всички строителни и изкопни дейности. Започва проверка на ДНСК, тъй като това не са сгради паметници на културата, но се намират в зона със различни предписания и режими за опазване на културното наследство", каза още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама